Instellingen

Begraafplaats Zeist is 100 jaar: "Deze plek stemt tot nadenken en rust"

De begraafplaats in Zeist.
De begraafplaats in Zeist. © Gemeente Zeist
ZEIST - De gemeentelijke begraafplaats in Zeist bestaat vandaag precies 100 jaar. De rustplaats is voor veel inwoners bijzonder, want de begraafplaats aan de Woudenbergseweg ligt in een bosrijke omgeving en is zelf ook opvallend groen en boomrijk.
"Wat deze begraafplaats zo mooi maakt, is de samenhang tussen grijs en groen", vertelde Marja Vermeulen van de begraafplaats vanochtend op Radio M Utrecht. "De gedachte in 1917 bij de opening was dat mensen niet het idee hadden dat ze over een begraafplaats liepen. De ontwerper heeft eigenlijk een begraafplaats gemaakt tussen de bomen in."

GRAFSYMBOLIEK

Volgens Vermeulen is de begraafplaats eigenlijk één grote bundel met verhalen. "Je ziet de ontwikkeling van grafmonumenten en de grafsymboliek goed terug op de begraafplaats. Er liggen hier 14.000 mensen begraven, met allemaal een eigen verhaal. We kennen niet alle verhalen, maar een aantal. En die zijn de moeite waard."
Toch levert een rondwandeling op de begraafplaats niet alleen verdriet op, stelde Vermeulen. "Het is geen trieste bedoening. Het is op sommige plekken gewoon alsof je door het bos loopt en je hebt mooie graafmonumentjes. Ik vind het een bijzonder plek, die je stemt tot nadenken en rust. Niet een plek die je perse verdrietig hoeft te maken, hoewel er natuurlijk ook wel veel verdriet is."

GEEN FEESTJE

Het hele weekend is er van alles te doen op de begraafplaats. "Het wordt geen feestje met ballonnen en slingers, maar het is zeker een moment om bij stil te staan. Onze begraafplaats heeft zich ontwikkeld tot een monumentale begraafplaats. Dat is een bijzondere plek en we willen graag laten zien dat het een mooie plek is om rond te wandelen of dingen te bekijken."
Wethouder Marcel Fluitman onthult vanmiddag een nieuw bord met cultuurhistorische informatie bij de hoofdingang. Aansluitend draagt stadsdichter Henjo Hekman een speciaal geschreven gedicht voor. Daarna begint een rondleiding over de begraafplaats. Ook morgen en overmorgen zijn er nog activiteiten.

Begraafplaats in Zeist 100 jaar: "Het wordt geen feestje met ballonnen en slingers"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.