Werk van omstreden Pyke Koch te zien in Centraal Museum

UTRECHT - De Utrechtse schilder Pyke Koch was omstreden door zijn fascinatie voor het fascisme. Dit maakt hem tot op de dag van vandaag een beladen kunstenaar. Zijn kunst is momenteel te bewonderen in het Utrechtse Centraal Museum.
Ondanks zijn opmerkelijke karakter, wordt Koch toch gezien als één van de grootste schilders uit de Nederlandse geschiedenis. Zeker in Utrecht waar hij bijna zijn hele leven woonde en werkte.

VERWORVENHEDEN

Tijdens zijn studententijd wordt Koch geprikkeld door het fascisme. In sommige van zijn schilderijen is deze overtuiging duidelijk terug te vinden, zegt museumdirecteur Bart Rutten tegen RTV Utrecht. "Hij grijpt heel nadrukkelijk terug naar de verworvenheden van het klassieke schilderen. Een zelfportret wordt bijna als een sculptuur uitgebeeld, als een krachtig figuur die zelfbewust de wereld inkijkt." Uiteindelijk wint het kunstenaarschap het dus van de politieke overtuiging.
Tot 18 maart is de tentoonstelling in het Centraal Museum te bezoeken.

REPLICA

Niet alleen in het Centraal Museum is het werk van Koch bewonderen. In de stad is een acht meter hoge replica te zien. De vrouw in het portret is Hedda, de vroegere vrouw van Koch. "Een hele zelfverzekerde blik heeft ze daarop. Je kan het zien bij de Lapjesmarkt", stelt Rutten.

Werk van omstreden Pyke Koch te zien in Centraal Museum

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.