Instellingen

"Als vrouw ben je nog steeds een uitzondering op de wagen"

UTRECHT - Werkplekken waar het nog echt een mannenbolwerk is, die zie je niet vaak meer. Maar zegt u eens: hoe vaak ziet u een vuilnisvrouw? Zelden toch? De stad Utrecht heeft er drie. Mandy (20) is één van hen en Margreet reed een maandagochtend met haar mee.
"Ik was 18 toen het niet lekker ging op school en ik thuis kwam te zitten", zegt Mandy. "Mijn vader vond dat thuis zitten niet zo'n goed idee en vond dat ik dan maar mee moest naar zijn werk. Hij werkt al jaren op de wagen en zo kwam ik erachter te lopen. Ik vond het eigenlijk meteen heerlijk. Ik heb veel energie en die kan ik echt in mijn werk kwijt."
Collega Cor - al meer dan twintig jaar op de wagen - is trots op Mandy. Dat hij nu met een vrouw werkt is één van de veranderingen die hij de afgelopen twintig jaar gezien heeft. "De techniek is compleet anders en ook het vuilnis is veranderd. Het ligt een beetje aan de wijk waarin je rijdt, maar Utrecht kent echt wijken waar mi-ni-tieus afval gescheiden wordt."
Mandy is haar baan bij de Stadswerken nog lang niet zat: "Ze hebben me de kans gegeven carrière te maken en mijn groot rijbewijs te halen. Nu mag ik behalve achter de auto lopen ook zélf rijden. En ik maak nog kans op een vaste baan ook!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.