Drie jaar cel plus tbs voor doodsteken Corrie

UTRECHT/SOEST - Lukasz S. moet drie jaar de gevangenis in voor het doden van de 41-jarige Corrie van Barneveld-van den Brink. De vrouw uit Soest werd in februari met een mes neergestoken op de Utrechtse Croeselaan. Naast zijn celstraf heeft de verdachte tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen.
Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland vanmiddag bepaald. De man moet de nabestaanden een schadevergoeding van ruim 200.000 euro betalen. De advocaat van S. overweegt in hoger beroep te gaan, laat hij weten aan RTV Utrecht. Zijn cliënt kan het bedrag niet betalen, wanbetaling zou hem op een extra jaar celstraf komen te staan.
De rechtbank ziet de steekpartij als doodslag en niet als moord. De rechter meent dat er sprake is van voorwaardelijke opzet, gezien de plek van de steek in de buik. Of hij handelde met voorbedachten rade is niet vast te stellen. Het slachtoffer is willekeurig gekozen. "Vanwege de totale willekeur kan iedereen zichzelf voorstellen dat hij of zij ook slachtoffer had kunnen zijn", aldus de rechtbank.

TOEREKENINGSVATBAAR

De rechter gaat mee in het oordeel van de deskundigen, die zeggen dat de 31-jarige S. verminderd toerekeningsvatbaar is. Ze concluderen dat er bij de man sprake is van schizofrenie. Hij was volgens de deskundigen op het moment van het steekincident in een zeer verwarde, psychotisch toestand.
Het Openbaar Ministerie verwijt de verdachte dat hij zijn medicijnen niet had ingenomen. De rechtbank concludeert echter op basis van het rapport van de deskundigen dat het niet innemen van zijn medicijnen juist onderdeel van zijn ziekte is.

STRAFMAAT

Het Openbaar Ministerie had negen jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist, de advocaat van S. pleitte voor een gedwongen opname. Het vonnis is een middenweg. "De rechtbank legt verdachte tbs met dwangverpleging op. Maar daarnaast een celstraf, te meer voor het verdriet dat de familie is aangedaan. Maar die straf is lager dan geëist."
S. moet eerst de volledige drie jaar celstraf uitzitten voordat hij gedwongen wordt behandeld. Maar dat is met afstrek van voorarrest. Hij zit sinds februari vast.
De verdachte was zelf niet aanwezig in de rechtszaal. Hij wilde er graag bij zijn, maar het vervoer was niet aangemeld. Doordat S. een afstandsverklaring tekende, kon het proces met enige vertraging toch van start.

STEEKPARTIJ

De Rabobankmedewerkster was op 28 februari onderweg naar
. Op videobeelden van cameratoezicht is te zien dat verdachte S. bij een oversteekplaats op de Croeselaan tegen haar aan is gelopen en haar heeft
. Ze overleed later in het ziekenhuis.

GEESTESZIEK

S. is al heel lang geestesziek, is gebleken uit onderzoek door het Pieter Baan Centrum. In zijn geboorteland Polen werd hij al eens veroordeeld voor een poging tot doodslag. Hij werd vorig jaar vrijgelaten na een behandeling van drie jaar in een psychiatrisch ziekenhuis. Daarna verliet hij Polen en maakte hij reizen door heel Europa.
Zelf dacht S. dat hij gezond was. Zijn medicijnen nam hij niet in en dat zijn familie hem die vanuit Polen nazond, zag hij als een samenzwering om hem juist weer ziek te maken.

FAMILIE

"Het is
", zei de echtgenoot van het slachtoffer twee weken geleden in de rechtszaal, "een gezonde vrouw op weg naar haar werk. In juni zouden we tien jaar getrouwd zijn geweest. Corrie kreeg niet de kans om haar jonge kinderen te zien opgroeien. Ik zie nog steeds de schrik in hun ogen toen het nieuws kwam. Mijn jonge dochters van 9 en 6 jaar snappen niet waarom dit gebeurd is, juist met hun moeder. Ze was alles voor hen."
De moeder van Van den Brink sprak tijdens dezelfde zitting al een wens uit voor de strafeis. "In onze ogen had zo iemand nog steeds vast moeten zitten. Wij hebben nu levenslang en we hopen dat hij dat ook krijgt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.