Vader krijgt vier jaar cel na dodelijke straatrace, werkstraf voor zoon

PROVINCIE UTRECHT - De rechtbank heeft de 54-jarige Walter van W. tot vier jaar celstraf veroordeeld voor het doodrijden van een 19-jarige vrouw in Loosdrecht. Ook kreeg hij een rijverbod van vijf jaar. Volgens de rechter heeft hij roekeloos gereden. Zijn zoon Casper (33) kreeg een taakstraf van honderd uur en een jaar rijontzegging voor zijn deelname aan de straatrace die de twee in maart 2016 hielden.
Vader Van W. racete de bewuste avond na een gezamenlijk restaurantbezoek met zijn Porsche 911 naar huis in Loosdrecht, op de voet gevolgd door de Mini Cooper van zijn zoon. Tegen de vader, die onder invloed van alcohol reed, was vijf jaar cel geëist en drie jaar tegen zijn zoon.

ROEKELOOS

Roekeloos rijgedrag is in de Wegenverkeerswet de zwaarste vorm van schuld. De rechtbank neemt het de vader in het bijzonder kwalijk dat hij ondanks een stortvloed aan bewijs blijft ontkennen dat hij met een extreem hoge snelheid reed. Ook weegt mee dat hij al vijf keer eerder is veroordeeld voor het rijden onder invloed.
De zoon droeg volgens de rechter wel bij aan het rijgedrag van zijn vader, maar is vrijgesproken van dood door schuld. De rechtbank veroordeelt hem voor het veroorzaken van ernstig gevaar op de weg.

BUMPER AAN BUMPER

Getuigen verklaarden dat beiden bumper aan bumper reden, met snelheden tot wel 200 kilometer per uur. Rond 21.45 uur botste vader Van W. met een snelheid van 111 kilometer per uur op de Toyota van de jonge vrouw, die uit een uitrit kwam.
Fleur Balkestein, het zwaargewonde slachtoffer, overleed twee weken later. Haar dood veroorzaakte een schok in Loosdrecht. Op de plaats van het ongeluk werd een geïmproviseerd monument ingericht. Na haar crematie werden de witte bloemstukken van haar uitvaart daar aan toegevoegd in de vorm van haar voornaam.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.