Van Rossem: "Is het wel zo erg dat al dat essenhakhout dood gaat?'

LANGBROEK - Maarten van Rossem heeft van de grote essentak-sterfte gehoord. Daarom heeft hij z'n laarsen aangetrokken en wandelt hij deze week door het Kromme Rijngebied. Hij leert vanalles over het essenvlieskelkje. De schimmel die het essenhakhout ernstig bedreigt.
Het Kromme Rijngebied bij Langbroek is een bijzonder gebied in de provincie, vooral cultuurhistorisch gezien. Al sinds de middeleeuwen worden hier grote hoeveelheden essenhakhout geproduceerd. Essenhakhout werd gebruikt voor het maken van gereedschap. 85 procent van al dat essenhakhout in heel Europa komt uit dit Kromme Rijngebied. Dat is zo'n 175 hectare.
Maarten is in het gebied gaan wandelen met Tineke Harlaar van Staatsbosbeheer. Zij vertelt dat het hakhout tegenwoordig niet meer wordt gebruikt voor gereedschap. "Tegenwoordig versnipperen we het. We maken er vooral biobrandstof van." Dat verbaast Maarten. "Het is dus vooral cultuurhistorisch, dat dit zo blijft."

ESSENVLIESKELKJE

Tijdens het wandelen, waarbij zowel Maarten als Tineke veelvuldig worden gestoken door muggen, vertelt ze Maarten over de schimmel die het gebied bedreigt. "De meeste bomen gaan eraan dood. Maar er is een klein deel, zo'n 10 procent, dat het overleeft." Ze vertelt dat dat waarschijnlijk door bijzondere genen-structuur van bepaalde bomen komt. "Ah! Dus de natuur past zich aan.", roept Maarten.
Maarten vraagt zich al mijmerend af: "Als het hakhout niet meer gebruikt wordt, en een deel van de bomen het overleeft, Is het dan wel zo erg dat al dat essenhakhout dood gaat?" Terwijl hij de zoveelste mug wegslaat, bedenkt hij zich dat het toch wel zonde zou zijn als dat mooie gebied bij Langbroek zou verdwijnen.
Van Rossem Vertelt wordt zaterdag uitgezonden op RTV Utrecht. Deze aflevering is te zien bij dit bericht.

Van Rossem: "Is het wel zo erg dat al dat essenhakhout dood gaat?'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.