Verpleegkundestudenten HU ontevreden over stage

UTRECHT - Eerstejaars studenten van de opleiding Verpleegkunde van de Hogeschool Utrecht (HU) vinden dat er een tekort is aan fulltime stageplekken. Volgens hen moet een groot aantal studenten daardoor een ander soort stage volgen die niet aansluit op de beroepspraktijk, waar ze geen vergoeding voor krijgen. Deze stage moeten ze lopen bij vrijwilligersorganisatie 'Handje Helpen'. De Hogeschool Utrecht ontkent in een reactie dat er een tekort aan stageplaatsen is.
"Ik moet voor gezinnen zorgen waarin iemand een psychische aandoening heeft, wat dus meer met de psychologie te maken heeft en niet met het verzorgen van mensen. Ik moet namelijk zelf gaan Googlen wat ik moet gaan doen", schrijft student Daniëlle van der Hoorn uit Maarssenbroek in een bericht dat ze ook op Facebook deelde.

ONREALISTISCH BEELD

Volgens opleidingsmanager Marleen Schultz van de Hogeschool Utrecht komt die onvrede van studenten voort uit een onrealistisch beeld van hun toekomstige werkveld: "Studenten die we binnenkrijgen hebben veelal een traditioneel beeld van beroep van verpleegkundige. Ze willen in de traumaheli, in het ziekenhuis of op de kinderafdeling werken. Maar we weten dat veel meer studenten in de thuiszorg terecht zullen komen, omdat we natuurlijk met de vergrijzing zitten."
Ook daarom is de inhoud van de opleiding Verpleegkunde recentelijk aangepast, vertelt Schultz. "We kunnen niet de zorg blijven leveren zoals we dat traditioneel deden. En we hebben ook steeds meer te maken met mondige patienten. Het is niet meer alleen 'zorgen voor', maar ook 'zorgen met' en 'zorgen dat' en bij Handje Helpen krijgen onze studenten daarmee te maken."

VERPLEEGTEHUIS

Een reguliere stage is voor de eerstejaars studenten bij een verpleegtehuis en duurt tien weken. "Gewoon eén van de vier blokken die je volgt in het eerste jaar." Maar de stage bij Handje Helpen duurt veel langer. "Wij moeten het hele schooljaar stage gaan lopen, en dat anderhalve dag per week", vertelt student Van der hoorn.
Daardoor brengt de alternatieve stage volgens de studenten ook geldzorgen met zich mee: "Op zich niet zo'n probleem, want je kan natuurlijk zelf in de weekenden werken, maar hoe moet je nou en je school voorbereiden in het weekend en gaan werken om toch je vaste lasten te betalen? Dat is gewoon eigenlijk niet te combineren."

IN GESPREK

Opleidingsmanager Schultz begrijpt dat studenten het jammer vinden dat ze geen stagevergoeding krijgen. "Stichting Handje Helpen is een vrijwilligersorganisatie en daar is geen ruimte voor een stagevergoeding voor studenten. Ik snap dat ze dat teleurstellend vinden en dat ze liever wel een stagevergoeding willen en we gaan ook zeker nog wel in gesprek om uit te zoeken wat daar de ruimte in is."
Het bericht van student Daniëlle van der Hoorn is inmiddels tientallen keren gedeeld op Facebook. De HU benadrukt dat de studenten deze week pas zijn begonnen met hun stage.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.