Honderden kijkers voor operatie spoorbrug

UTRECHT - Honderden mensen hebben vanaf het dak van de Cinemec-bioscoop in Leidsche Rijn naar het transport van de nieuwe spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal gekeken. De nieuwe brug wordt sinds vrijdag vanaf de plek waar hij in elkaar is gezet, via de openbare weg naar de oever gereden.
Daar wordt de boogbrug rond middernacht op een ponton gezet. Vervolgens moet de brug in de nacht van zaterdag op zondag over het water worden gelegd. Die laatste stap is zondag tussen 0.00 en 8.00 uur live te bekijken via de lokale tv-zender UStad en via een livestream op rtvutrecht.nl.
Zondagochtend bereikt hij de overkant. ''Dat kan rond 07.00 uur maar ook een aantal uren later zijn", zegt een woordvoerster van ProRail.

VOLGENS PLAN

De bijzondere operatie verloopt volgens planning. De kijkers hielden de adem in toen het gevaarte tijdens een draai rakelings langs een monumentale boerderij ging, maar alles is goed gegaan. De overtocht is nu nog een spannend moment. De brug moet namelijk kaarsrecht tussen twee bestaande bruggen door. Er zit maar weinig speling tussen. ''Het is inparkeren voor gevorderden", aldus aannemer BAM Infra.
ProRail verwacht zondag weer veel kijkers op de oevers en op het dak van de bios. Het trein- en scheepvaartverkeer ondervindt hinder van het spectaculaire transport.
Het is het sluitstuk van een reeks ingrijpende veranderingen aan het spoornetwerk in en rond Utrecht. Door al deze ingrepen heeft ProRail de stad klaargestoomd voor de verwachte groei naar 100 miljoen reizigers per jaar. Het duurt tot april 2018 voordat de eerste trein de brug kan gebruiken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.