Spoorbrug Utrecht ligt op zijn plek

UTRECHT - Na een vertraging van enkele uren is vanavond in Utrecht de nieuwe spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal op zijn plaats gelegd. De spectaculaire operatie van spoorbeheerder ProRail en bouwbedrijf BAM begon vrijdag en trok het hele weekend veel bekijks.
Eigenlijk had de brug zondagmorgen al op de andere oever aan moeten komen, maar er was een flinke tegenvaller. De waterstand bleek te laag, waardoor het immense gevaarte het kanaal niet op een drijvend ponton kon oversteken. Rijkswaterstaat zette de sluizen bij Wijk bij Duurstede open, zodat de vaarweg geleidelijk aan meer water ontving.
Het ponton moest op precies negen meter hoogte liggen. Alleen zo kon de nieuwe brug kaarsrecht tussen de twee andere bruggen worden geplaatst. Volgens een woordvoerder van ProRail is dat een kwestie van centimeters.
Aan het eind van de middag kwam de ruim 3.000 ton wegende stalen spoorbrug in beweging. Dat het werk uitliep had gevolgen voor de scheepvaart. Die lag de hele dag stil en bleef uiteindelijk tot middernacht gestremd. Ook het treinverkeer tussen Utrecht en Woerden lag het hele weekend stil.
Het precisiewerk werd door duizenden mensen gevolgd. Op het dak van de bioscoop stonden honderden mensen te kijken. Ook op de oevers was het druk. De diverse webcams trokken duizenden kijkers.
Door de vertraging kon het werk niet binnen het weekend worden afgerond. Waarschijnlijk wordt het werk in de nacht van maandag op dinsdag verder afgemaakt, maar dat levert geen hinder op voor passerende treinen en boten, zegt ProRail. Naar verwachting rijdt volgend jaar april de eerste trein over de brug.

Timelapse: de spoorbrugverplaatsing tot nu toe (beeld: ProRail)