Zeker 850 kilometer file tijdens 'drukste ochtendspits van het jaar'

PROVINCIE UTRECHT - Automobilisten moeten vanochtend veel geduld hebben. De ANWB meldt "de drukste ochtendspits van het jaar". Deze is met name te wijten aan het vele aantal aanrijdingen.
Tijdens het drukste moment van de ochtendspits stond er in totaal zo'n 850 kilomter aan files op snel- en binnenwegen door het hele land.
Volgens Heleen de Geest van de ANWB komt de drukke ochtendspits door een samenloop van omstandigheden. "November is de drukste maand van het jaar. Dat komt door het verkeersaanbod: de meeste mensen hebben dan niet veel vrije dagen en zijn weinig op vakantie. Ook de regen en het donker, waardoor er veel ongelukken gebeuren, helpen natuurlijk niet mee. Eigenlijk waren alle factoren voor een drukke spits aanwezig.

KAPOTTE AUTO

Bij de A2 tussen Nieuwegein-Zuid en knooppunt Oudenrijn had het verkeer zo'n twintig minuten vertraging. Ook op de A12 tussen De Meern en Bodegraven was zeker een kwartier vertraging door een kapotte auto. De linkerrijstrook was daar afgesloten.
De ANWB vermoedt dat het de komende dagen vaker druk is op de weg. "Dit record gaat er waarschijnlijk nog wel aan", aldus De Geest.
Het is overigens niet de drukste spits van het jaar. Die was namelijk eind oktober tijdens de avondspits. Vermoedelijk was het ingaan van de wintertijd een factor, waardoor het donker is op de tijd dat forensen naar huis rijden.