Celstraf en rijontzegging voor dodelijke crash in Nieuwegein

UTRECHT/NIEUWEGEIN - Zouhair C. heeft een celstraf van 20 maanden opgelegd gekregen, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Ook mag hij 5 jaar niet autorijden. Die straf heeft de rechter hem vandaag opgelegd voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk in Nieuwegein.
Het Openbaar Ministerie had 5 jaar gevangenisstraf tegen de 24-jarige Utrechter geëist. De verdachte was zelf niet aanwezig in de rechtszaal. De voorwaardelijke celstraf kent een proeftijd van twee jaar.
De rechter noemt de overschrijding van de maximumsnelheid "zeer ernstig". Roekeloosheid verwijt de rechter de verdachte niet. Wel heeft hij zich "zeer onverantwoordelijk" gedragen in het verkeer. De rechtbank neemt het C. ook kwalijk dat hij zich na de crash uit de voeten maakte.
Uit onderzoek is gebleken dat de auto ten minste 88 kilometer per uur heeft gereden, waar 50 is toegestaan. Op sommige stukken behaalde hij volgens de onderzoekers zelfs snelheden van 144 kilometer per uur.

ADVOCAAT FAMILIE

Volgens de advocaat van de familie van Ilias zijn de nabestaanden zeer teleurgesteld in de uitspraak. "Hen is zoveel ontnomen", zegt strafpleiter Mireille Veldman. "Ze hebben niet eens fatsoenlijk afscheid kunnen nemen omdat het hoofd van Ilias te beschadigd was. Het allerergste voor de familie is dat C. hem daar gewoon heeft laten liggen in plaats van hem te helpen."
Volgens de advocaat van de nabestaanden staat daarnaast helemaal niet vast dat er geen sprake was van roekeloos rijgedrag. "De dader is naar Marokko gevlucht na zijn daad en men heeft nooit kunnen controleren of er drugs of alcohol in zijn bloed zat. En daar heeft het wél alle schijn van. Als zijn bloed wel was gecontroleerd dan was het misschien anders uitgepakt."

ONGEVAL

C. veroorzaakte het
begin dit jaar op de Utrechtsestraatweg in Nieuwegein. Door zijn rijgedrag werd zijn vriend Ilias uit de auto geslingerd. Hij had geen rijbewijs. Dat was na diverse overtredingen in beslag genomen. Na het ongeluk ging C. tussen het toegestroomde publiek staan. Hij nam de benen en vloog naar Marokko.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.