Verpleegkundigen voeren actie tegen te hoge werkdruk

UTRECHT/PROVINCIE UTRECHT - Verpleegkundigen en verzorgenden komen vandaag in actie. Er moet een plan komen om meer armslag te krijgen in de zorg zelf en dan om te beginnen door minder administratieve druk, vinden ze.
Daarom gaan ze maandag onder meer alleen die administratie doen die ten goede komt aan cliënt of patiënt. "Staken is geen geschikt middel, omdat het ten koste gaat van de cliënten. Vandaar deze actie, die juist méér zorg oplevert'', aldus beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden V&VN. De administratieve lasten lopen de spuigaten uit en er zijn er zelfs werknemers die per vijf minuten verantwoording moeten afleggen, zegt een woordvoerster.
De actievoerders laten de urenregistratie zitten, de doelgroepenregistratie en de mappen voor de inspectie, maar ook andere acties zijn denkbaar. Volgens de V&VN hadden zich afgelopen week al zeker duizend individuele verpleegkundigen en verzorgenden aangemeld voor de actie en verder ook verschillende instellingen en organisaties.
V&VN pleit voor een noodplan om het personeelstekort in de zorg aan te pakken, maar wil ook klachten inventariseren en overbrengen aan het verantwoordelijke ministerie.
Ab Klink, lid van de Raad van Bestuur van zorgverzekeraar VGZ en oud-minister van Volksgezondheid, is te gast in het actiecentrum van V&VN in de Utrechtse wijk Kanaleneiland.

Verpleegkundige Marieke Markenstijn voert actie in het UMC.
De actie wordt gevoerd vanuit een kantoor in Kanaleneiland.
Verplegers UMC vaak veel tijd kwijt aan papierwerk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.