Utrechtse boeren: Verhoging erfpacht is einde familiebedrijf

UTRECHT/BUNNIK - Boeren op Landgoed Rhijnauwen tussen Utrecht en Bunnik zitten met de handen in het haar. De gemeente gooit de pachtprijzen flink omhoog waardoor ze vrezen voor de toekomst van hun bedrijf. De prijzen gaan van 22.000 naar 55.000 euro, terwijl het inkomen hetzelfde blijft.
Kees van Dijk is één van de boeren die is getroffen door de verhoging. Om de hogere pacht te betalen kan hij zijn veeteelt intensiveren.
Maar dat wil de boer niet omdat hij nu al met moeite negentig koeien kwijt kan. Een andere optie is stoppen met het boerenbedrijf, maar dat wil Van Dijk ook niet. Kortom, hij staat voor een dilemma.

ERFPACHT

"Wij huren het van de stad Utrecht en we gaan nu in één keer met tweehonderd procent omhoog. De afgelopen jaren is het niet veel omhoog gegaan en nu is de regioprijs ineens hard omhoog gegaan. En in de regio wordt geen rekening gehouden met landgoederen zoals die van ons, waar je toch vaak kampt met beperkingen in een natuurhistorisch gebied", aldus Van Dijk.
Ook Ko en Miranda van Rijn vrezen voor het einde van hun zaak. "Ons familiebedrijf zit er al honderd jaar. Maar als die pacht verdubbeld gaat worden, met hetzelfde verdienmodel, dan blijft er niet veel meer over om je bedrijf mee te voeren", aldus Miranda van Rijn.

GEMEENTE

De gemeente Utrecht staat in haar recht om de prijzen te verhogen. Maar volgens de boeren zal het een moeilijke zoektocht worden naar nieuwe boeren.
Er worden namelijk veel eisen gesteld omdat het onder meer om historische gebouwen gaat. Volgens Ko Van Rijn kun je als boer daardoor een stuk minder efficiënt je bedrijf runnen dan andere moderne boerenbedrijven.

HOOP

"Het is niet makkelijk verkaveld, waardoor het veel tijd kost om het land te bewerken. Ook de grond bewerken met machines is lastig, omdat je in een toeristisch gebied zit", vertelt Van Dijk.
De boeren hopen dat de gemeente tot inzicht komt en gaat zakken met de pachtprijzen.

Utrechtse boerin: "Er blijft niet veel over om je bedrijf te voeren"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.