RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Van Rossem op een geheime missie in het Utrechts Archief

1/2
UTRECHT - Voor de uitzendingen van Van Rossem Vertelt, komt Maarten wel eens in het Utrechts Archief. Bij één van die bezoeken hoorde hij van een medewerker dat in de depots zich een schat bevind.

Het gaat om tekeningen van één van zijn favoriete schilders: Pieter Janz Saenredam. Reden voor Maarten om een hele show te wijden aan het Utrechts Archief aan de Hengeveldstraat.


BEELDARCHIEF

Bij zijn bezoek neemt Victor Lansink hem op sleeptouw. Lansink beheert vooral het beeldarchief en weet daarom veel over de collectie.

Het totale archief in Utrecht beslaat namelijk zo'n 30 kilometer. Ter vergelijking: Den Haag heeft bijvoorbeeld 14 kilometer aan stukken en Rotterdam 20 kilometer.

Victor vertelt Maarten dat de meeste informatie tegenwoordig is gedigitaliseerd en op de website van het archief staat. "Als je bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in je familiestamboom of de bouwtekeningen van je huis, kun je het meeste al gedigitaliseerd online vinden", aldus Lansink.


SAENREDAM

Hoogtepunt in de uitzending is het beelddepot waar het werk van Pieter Janz Saenredam te vinden is. Het is één van de dertien depots die het archief op de Hengeveldstraat bezit. Victor Lansink haalt op verzoek van Maarten de tekeningen tevoorschijn waarvoor hij eigenlijk naar het archief kwam.

Het zijn 35 studies en schetsen van vooral de door Maarten zo geliefde Mariakerk in Utrecht. In 1636 verbleef Saenredam hier tijdelijk in Utrecht.

Maarten vind de tekeningen prachtig: "De details en het vakmanschap! Ik ken veel van deze tekeningen uit een boek. Maar om ze zo in het echt te zien, is echt geweldig. Het zijn mooie tekeningen."

Van Rossem Vertelt wordt zaterdag uitgezonden op RTV Utrecht. Deze aflevering is te zien bij dit bericht.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht