KNMI meet al 120 jaar het weer in De Bilt

DE BILT - Bij het KNMI in De Bilt wordt al 120 jaar onafgebroken het weer gemeten. Ter ere daarvan heeft het KNMI een certificaat ontvangen van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Hiermee wil de organisatie het belang van lange termijn waarnemingen benadrukken..
Veel oude weerstations worden gesloten vanwege bezuinigingen of stedelijke ontwikkeling. Om het belang van lange termijn waarnemingsstations te benadrukken heeft de WMO dit jaar zestig stations erkend. De organisatie wil met dit initiatief overheden overal ter wereld aanmoedigen om wetenschappelijke weerwaarnemingen te beschermen en te handhaven.
Wereldwijd was vorig jaar bijvoorbeeld het warmste jaar sinds het begin van de metingen en 2017 is ook op weg naar de top 3. Wetenschappers weten dit vanwege de waarnemingen over de hele wereld. Deze gegevens vormen de basis van weersverwachtingen en klimaatwetenschap.
Het KNMI werd in 1854 opgericht. Oprichter Buys Ballot koos als eerste locatie de sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht. In 1897 verhuisde het instituut naar De Bilt, waar sindsdien gemeten wordt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.