Aanmeldbeleid basisscholen: "Schoolkeuze niet al voor de tweede echo bepalen"

AMERSFOORT - De Amersfoortse gemeenteraad praat vanavond over een nieuwe aanmeldprocedure voor basisscholen. Nu is het nog zo geregeld dat ouders hun kind bij een school moeten inschrijven. Maar door dat centraal te regelen, kunnen scholen beter inschatten met hoeveel nieuwe leerlingen ze rekening kunnen houden.
GroenLinks in de stad ziet een dergelijke aanmeldprocedure wel zitten. Nu weten sommige scholen niet goed op hoeveel leerlingen ze moeten rekenen. Dat komt onder meer doordat er ouders zijn die zich bij meerdere scholen tegelijk inschrijven en dat zorgt voor onnodige wachtlijsten.

ELITAIRE SCHOLEN

"Het is belangrijk dat je je niet bij de tweede echo al moet aanmelden en dat alle scholen op dezelfde manier een aanmeldprocedure hebben. Zodat je geen wachtlijsten krijgt of dat er elitaire scholen in de stad ontstaan", zegt fractievoorzitter Astrid Janssen.
Volgens het overkoepelende orgaan van openbare basisscholen in de stad heeft een dergelijk systeem zo zijn voordelen. "Door een centraal aanmeldsysteem in het leven te roepen, weten we tijdig waar ouders hun kind naar toe willen sturen en kunnen we die plek ook garanderen. Maar het gaat nu nog om een intentie van de schoolbesturen, het plan is nog niet geformaliseerd", zegt bestuurder Christian van den Brink.

KEUZEVRIJHEID

Een aantal partijen, waaronder Amersfoort 2014 en de ChistenUnie, maakt zich juist zorgen over een nieuw aanmeldsysteem. De fracties hebben hun angst aangegrepen om het plan vanavond op de agenda te zetten. Ze eisen dat het gemeentebestuur de keuzevrijheid goed in de gaten houdt.
"Het enige dat we willen aangeven is dat de vrijheid en keuze van onderwijs nooit aangetast mag worden, welk systeem het ook wordt. Dat ouders dus altijd zelf de vrijheid moeten hebben om een bepaalde school te kiezen. En niet dat je door bijvoorbeeld loting niet op de school kan komen waar je naar toe wil,"aldus fractievoorzitter Ben Stoelinga Amersfoort 2014.

INTENTIE

Maar de scholen zeggen er juist alles aan te willen doen om de keuzevrijheid te garanderen, stelt Christian van den Brink. "Het gaat niet om de plaatsing van kinderen. Want dat zou betekenen dat een bestuur een kind ergens anders kan plaatsen dan dat een ouder graag wil. Dat is totaal niet onze intentie."
Ook GroenLinks vertrouwt erop dat Amersfoortse ouders gewoon de school kunnen blijven kiezen, die het beste bij hun kind past. "Mensen moeten er op kunnen vertrouwen dat de centrale aanmeldprocedure niet leidt tot centrale plaatsing van hun kind. Maar dat ze nog steeds keuzevrijheid hebben. Ik vind dat de partijen die met een motie komen vanavond dat vertrouwen in twijfel trekken. Dat moeten ze niet doen."

HUISVESTINGSBELEID

Tijdens het debat van vanavond komt niet alleen de aanmeldprocedure aan de orde. De raad praat ook over huisvestingsbeleid van scholen. De stad wil namelijk dat de schoolbesturen voortaan zelf verantwoordelijk worden voor het onderhoud en de bouw van hun gebouwen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.