Instellingen

Advocaat Mark de J. mag getuigen over DNA-onderzoek horen

DE BILT - De verdediging van voormalig tenniscoach Mark de J. mag getuigen van forensisch instituut IFS horen. Dat heeft de Utrechtse rechtbank vanochtend besloten na verzoeken van advocaat Kaarls.
Mark de J. heeft al eerder zelf onderzoek laten doen naar het bewijsmateriaal door het forensisch instituut IFS. Die resultaten komen aan de orde tijdens de inhoudelijke behandeling in december.
De rechter staat doe dat een 3D-presentatie wordt getoond. Tijdens die presentatie wil de verdediging vooral een reconstructie van de moord op Koen Everink laten zien om aan te tonen dat er gaten in het verhaal van het OM zitten. Het voornaamste doel is om aan te tonen dat er meer mensen bij de moord betrokken moeten zijn geweest.

ONDERZOEK

De verdediging wil nog steeds dat er onderzoek wordt gedaan naar de sporen in de auto en de woning. Uit dit genetisch materiaal denkt het IFS een DNA-profiel te kunnen halen.
Via een kort geding in Den Haag heeft Mark de J. geprobeerd toestemming te krijgen voor gebruik van het materiaal. Dat is afgewezen, maar de verdediging heeft hoger beroep aangetekend. Volgens advocaat Kaarls is het belangrijk dat er naar gekeken wordt, omdat onderzoeken door het IFS betrouwbaarder zijn dan onderzoeken door het NFI.

DNA

Het OM is het niet eens met dat standpunt en dat vindt de verdediging kwalijk. "De opstelling van het Openbaar Ministerie schaadt het belang van de waarheidsvinding", aldus Kaarls.
Hij vervolgt: "De deskundigen van IFS hebben bij het NFI gewerkt, en zich daarna verder gespecialiseerd. Ze zijn onbetwist deskundig op gebied van onder meer DNA-onderzoek."

SLACHTOFFER

Koen Everink werd op 4 maart 2016 dood aangetroffen in zijn woning in Bilthoven. Mark de J. was de avond ervoor bij hem op bezoek. Ze keken voetbal. De volgende ochtend werd de Biltse zakenman in de keuken gevonden door zijn dochtertje.
Hij had tientallen messteken in zijn lichaam. Een paar weken later werd Mark de J. aangehouden. Sindsdien zit hij vast.
De inhoudelijke behandeling van de zaak begint op 11 december en zal waarschijnlijk een dag of drie duren. De uitspraak wordt dan verwacht op 23 januari.

Advocaat Mark de J. is tevreden met besluit rechtbank

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.