RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Natuur & Milieu blij met elektrische auto's gemeente Utrecht

UTRECHT - Utrecht scoort goed in een onderzoek van Natuur & Milieu. De gemeente vraagt bij het aanbesteden van vervoer voor ouderen en scholieren nadrukkelijk om elektrisch vervoer. Utrecht is een uitzondering in Nederland, schrijft de milieuorganisatie in een rapport.

Gemeenten zeggen wel dat ze duurzamer willen inkopen, maar bij het aanschaffen van nieuwe wagens en taxibusjes komt daar volgens N&M weinig van terecht. Bij de aanbesteding wordt vaak puur naar de prijs gekeken en dan zijn diesels toch vaak het goedkoopst.

Volgens Natuur & Milieu voldoet slechts een kwart van de gemeenten bij de aanbesteding voor een nieuw wagenpark aan hun minimale randvoorwaarden voor milieu. Behalve Utrecht, doen ook Groningen/Haren, Leeuwarden, Amsterdam, Bronckhorst en Uden het naar het oordeel van de stichting goed.

Dat niet meer gemeenten het goede voorbeeld geven is zonde, vindt Geertje van Hooijdonk van de milieuorganisatie. "Op papier formuleren overheden klimaatambities en maatregelen voor schonere lucht. Maar bij de praktijk van het inkopen gaan deze ambities weer het raam uit. Dat terwijl alternatieven als elektrische modellen wel beschikbaar zijn."

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht