Standaardbrief als wapen tegen onterechte #MeToo-beschuldigingen

© ANP
UTRECHT - De Utrechtse advocaat Willem Jan Ausma springt op de bres voor mensen die onterecht in het openbaar beschuldigd worden van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hij heeft een standaardbrief opgesteld om valse aantijgingen tegen te gaan.
Het aantal slachtoffers van seksueel geweld dat zich bij een Centrum Seksueel Geweld (CSG) meldt, is de afgelopen maanden verdubbeld als gevolg van de #MeToo-discussie over seksuele intimidatie, liet het Fonds Slachtofferhulp vorige week weten.
Ausma betreurt dat het debat over losse gevallen gevoerd wordt in het openbaar. "Dit zijn zaken waarvan wij vinden dat het niet via de media zou moeten, maar gewoon door middel van een aangifte bij politie", aldus de advocaat. "Als mensen het dan toch in de media gooien, hebben wij een zogenaamde 'terugblafbrief' ontworpen."
In de standaardbrief wordt gesommeerd om de beschuldiging in te trekken. Gebeurt dat niet, dan wordt er een kort geding gestart.

RISICO

De advocaat benadrukt dat daadwerkelijke misdrijven bestraft moet worden, maar wel via politie en justitie. "Als er dingen zijn gebeurd die onoirbaar zijn, dan moet dat zeker worden uitgezocht. Maar doe dat niet via de media. Het risico bestaat dat mensen onterecht worden beschuldigd en daardoor in een kwaad daglicht worden gesteld, dat moeten we niet willen."
Mensen die gebruik willen maken van de brief kunnen een formulier invullen op de website van de advocaat. Voor 25 euro heb je een opgestelde 'terugblafbrief' in je digitale brievenbus.

'Terugblafbrief' tegen onterechte #MeToo-beschuldigingen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.