Bewoners Nieuwegeinse wijk Fokkesteeg vrezen tiny houses voor psychiatrische patiënten

NIEUWEGEIN - De mogelijke komst van zes of zeven zogenoemde tiny houses zorgt voor grote onrust in de Nieuwegeinse wijk Fokkesteeg. In de huisjes moeten mensen komen te wonen die psychiatrische problemen hebben gehad, maar nu weer zelfstandig kunnen wonen.
Zorgorganisatie Lister, die psychiatrische patiënten en verslaafden begeleidt, heeft als locatie voor de tiny houses een boerderij aan de Urkerveste op het oog, die nu nog antikraak wordt bewoond. Hoewel er nog geen besluit is genomen door de raad, denken veel Nieuwegeiners dat de zaak al beklonken is. Bewoners van Fokkesteeg vrezen onder meer overlast, onveiligheid en een waardevermindering van hun huis.
Een omwonende deelt zijn zorgen met RTV Utrecht. "Het wordt toch steeds gekker en gekker? Je kan toch niet beseffen dat er zeven tiny houses met psychiatrisch patiënten of verslaafden komen in een wijk met ontiegelijk veel kleine kinderen? Er zitten hier ook veel speeltuinen en een paar basisscholen. Dit wordt een groot probleem voor de hele wijk. We worden zo een tweede Den Dolder."

ONGENUANCEERD

Marleen Schollaart, oprichtster van Bewonersintiatieven Fokkesteeg, vindt dat er ongenuanceerd wordt gereageerd. Ze stelt zelfs dat er een hetze wordt gevoerd tegen de cliënten van Lister.
"Op de sociale media regent het nu reacties over de Lister-cliënten", meent ze. "Die worden nu betiteld als ex-verslaafden en zwaar psychiatrische patiënten. Dat weten we helemaal niet, want tot de doelgroep behoren bijvoorbeeld ook mensen met een lichte vorm van autisme. Wij weten niks van de achtergrond van de mensen die daar eventueel komen te wonen."

REACTIE LISTER

Volgens Lister hoeft de buurt helemaal nergens voor te vrezen. De zorgorganisatie zegt dat er slechts in een deel van de tiny houses mensen komen te wonen die hersteld zijn van ontwrichtende situaties in het verleden. In de andere huisjes komen bijvoorbeeld starters of ouderen die geen bezwaar hebben aan een kleiner woonoppervlak.
Bij de Lister-cliënten gaat het om mensen die eerst beschermd hebben gewoond en nu op eigen benen kunnen staan. Ze bouwen zelf mee aan hun huisjes. Bij twee woningen is de bouw al van start gegaan.
Morgenavond is een informatiebijeenkomst gepland voor direct omwonenden. Ook de gemeente en Lister zijn daarbij aanwezig. Pers is niet welkom.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.