Petitie tegen crematorium op begraafplaats Kovelswade

UTRECHT - Buurtbewoners verzetten zich tegen de plannen voor een crematorium op begraafplaats Kovelswade. Ze vrezen vooral voor extra verkeer op en rond de Utrechtse Koningsweg en zijn een petitie gestart.
Twee uitvaartondernemingen willen een crematorium bouwen. Ze denken daarbij aan een losstaand gebouw van honderd vierkante meter op de begraafplaats. Volgens de gemeente is de monumentale begraafplaats hiervoor "bij uitstek geschikt".

BEZOEK

Er worden tussen de driehonderd en zeshonderd crematies verwacht. "Het gemiddelde bezoek aan een plechtigheid is zestig personen met dertig auto's", stellen de omwonenden in een brief die ze bij andere buurtbewoners hebben bezorgd. "Ons is onduidelijk hoeveel parkeerplaatsen er nu gaan komen. Per plechtigheid zal de parkeerdruk op de Koningsweg in ieder geval worden verhoogd."
Ook vrezen ze voor meer luchtvervuiling. "De concentratie roet aan de Koningsweg is hoog en de luchtkwaliteit in onze wijk is matig. De Waterlinieweg en straks de verbreding van de A27 zijn daarop van invloed. De uitstoot van het crematorium en de extra auto's zetten de kwaliteit van onze lucht nog meer onder druk."

ONDERTEKEND

De
is inmiddels meer dan driehonderd keer ondertekend. "Als trouwe bezoeker van deze begraafplaats vrees ik voor de rust, die al aardig verstoord is door de bouw van de sneltram", schrijft iemand die getekend heeft.
Het stadsbestuur laat een haalbaarheidsonderzoek doen naar de plannen van de uitvaartondernemingen en spreekt zich aan het einde van dit jaar over de plannen uit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.