Badmeesters ervaren meer werkdruk na verdrinking Salam

RHENEN - De verdrinking van het Syrische meisje Salam, twee jaar geleden in Rhenen, heeft scholen en zwembaden op scherp gezet. Badmeesters ervaren door het ongeluk meer werkdruk.
Dat blijkt uit een anonieme enquête van de vereniging Sport en Gemeenten onder 977 vrijwilligers, seizoenswerkers en professionals in 558 zwembaden door heel Nederland.

WERKDRUK

Het grootste gedeelte van de ondervraagden bestond uit professionele badmeesters. Meer dan 40 procent van hen geeft aan meer werkdruk te ervaren sinds Salam op 9-jarige leeftijd verdronk bij het schoolzwemmen in zwembad 't Gastland in Rhenen. Bijna 10 procent ervaart minder werkplezier en voelt stress.
Een overgroot merendeel van de badmeesters, zowel de vrijwilligers als de professionals, voelt zich sinds het incident ook verantwoordelijker.

LANDELIJK MELDPUNT

De directeur van vereniging Sport en Gemeenten, André de Jeu, pleit voor de instelling van een landelijk meldpunt incidenten in zwembaden. Dat geeft de mogelijkheid om die incidenten te analyseren en ervan te leren en de veiligheid continu te verbeteren.
"Natuurlijk werkt zwembadpersoneel volgens een veiligheidsprotocol, maar door het er met elkaar erover te hebben op de werkvloer zorg je ervoor dat je daarin ook de regels naleeft en elkaar daarin scherp houdt", aldus een badmeester uit Haaksbergen.

WERKSTRAFFEN

In 2015 verdronk de toen 9-jarige Salam. Het meisje uit Rhenen kon niet zwemmen en werd na een zwemles dood gevonden in het diepe gedeelte van het bad.
De twee bassischoolleraren die verdacht waren in de verdrinkingszaak werden vrijgesproken. Drie zweminstructeurs zijn wel veroordeeld. Zij kregen werkstraffen van zestig uur opgelegd, tegen die uitspraak loopt nog een hoger beroep. De meeste badmeesters zijn op de hoogte van de zaak en de uitspraak, blijkt uit de enquête.
"Meer zwembadpersoneel realiseert zich dat ze individueel verantwoordelijk gehouden kunnen worden als het mis gaat. Dat is het effect van die uitspraak en dat moet overduidelijk nog een plekje krijgen onder het personeel", aldus De Jeu. Overigens denkt hij niet dat nu niemand meer badmeester wil worden. "Uit het onderzoek blijkt dat er maar een heel klein percentage is dat overweegt een andere baan te zoeken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.