Slimme camera's gaan het spoor bewaken

UTRECHT - Spoorbeheerder ProRail gaat ruim honderd mobiele camera's inzetten om overlast, vandalisme en vertragingen tegen te gaan. Het gaat om slimme camera's die sneller afwijkende situaties op het spoor kunnen waarnemen.
Als er bijvoorbeeld spoorlopers, koperdieven of potentiële zelfmoordenaars bij het spoor zijn, wordt de meldkamer automatisch gewaarschuwd. Er kan dan snel hulp op afgestuurd worden.
ProRail heeft nu al ruim 3500 camera's op het spoor en op de stations. Medewerkers van een meldkamer bekijken deze beelden en beoordelen of er iets aan de hand is. De nieuwe mobiele camera's gaan dat zelf doen. Zij zijn uitgerust met speciale software die afwijkende, gevaarlijke en ongebruikelijke situaties kunnen herkennen.

PAKKANS

ProRail denkt met de nieuwe camera's de pakkans te vergroten en gevaarlijke en overlastgevende situaties te voorkomen. "Een koperdief weet op een gegeven moment wel waar camera's staan", noemt een woordvoerder als voorbeeld.
Waar de mobiele camera's komen te staan, wordt bepaald op basis van zogenoemde big data. Dat houdt in dat een computer op basis van allerlei aangeleverde gegevens gaat voorspellen waar de kans het grootst is dat er iets gaat gebeuren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.