Instellingen

De Kwestie: koopzondag in Veenendaal, top of niet normaal?

VEENENDAAL - Vorig jaar stemde een kleine meerderheid van de gemeenteraad van Veenendaal in met 6 koopzondagen per jaar. Nu moet dat aantal alweer worden verhoogd, als het aan de PvdA en Lokaal Veenendaal ligt. Maar vinden inwoners dat wel nodig? De Kwestie ging het ze vragen.
Sommige discussies duren al zo lang dat ze bijna tijdloos zijn. De invoering van koopzondag in Veenendaal is er zo één.
In de zomer van 2016 ging een piepkleine meerderheid van de gemeenteraad akkoord met een plan om 6 koopzondagen per jaar te organiseren die gekoppeld moesten zijn aan een evenement. Lokaal Veenendaal en de PvdA willen dat verruimen naar 12 koopzondagen in het centrum, en 52 voor supermarkten en bouwmarkten in de wijken.

LEVENDIGER

Kees Lochtenberg van Lokaal Veenendaal vindt dat er nu te veel omzet voor lokale ondernemers verloren gaat. Veenendalers gaan volgens hem op zondag namelijk vaak winkelen in omliggende dorpen. En dat terwijl lokale winkeliers het geld goed kunnen gebruiken. Ook hoopt hij dat meer koopzondagen het centrum wat levendiger maken.
De ChristenUnie is niet gevoelig voor de argumenten van Lokaal Veenendaal en de PvdA. De christelijke partij vindt de zondagsrust het belangrijkste. Bovendien vreest fractievoorzitter Dick Roodbeen overlast van winkelende mensen, vooral bij omwonenden van de supermarkten die voortaan elke zondag open zouden zijn.

SPANNEND

De koopzondag is dus een onderwerp dat Veenendaal en de gemeenteraad tot op het bot verdeelt. En wat het extra spannend maakt, is dat voor- en tegenstanders in de gemeenteraad bijna evenveel zetels hebben. De originele invoering van de 6 koopzondagen kwam er bijvoorbeeld met een nipte meerderheid: 17 stemmen voor, 16 tegen.
Donderdagavond discussieert de raad over het voorstel om het aantal koopzondagen uit te breiden. Daarbij zullen vooral de rollen van de SP (1 zetel) en het CDA (3 zetels) doorslaggevend zijn. Die laatste partij was altijd tegen, maar staat nu mogelijk onder bepaalde voorwaarden open voor uitbreiding.

ZOVEELSTE KEER

Wat er donderdagavond ook wordt besloten in de Veenendaalse raad, het is zeer de vraag of het debat over de koopzondag daarmee is afgelopen. Volgend jaar zijn er tenslotte gemeenteraadsverkiezingen en kunnen de verhoudingen in de raad opeens helemaal anders komen te liggen. De kans is dan groot dat de discussie gewoon weer voor de zoveelste keer wordt opgestart.
De Kwestie wordt donderdagavond uitgezonden op RTV Utrecht. Vrijdag overdag wordt de uitzending herhaald.

De Kwestie: koopzondag in Veenendaal: top of niet normaal?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.