Instellingen

Buitenwegse Molen Oud-Zuilen heeft wieken weer terug na brand

© RTV Utrecht / Hein van den Bogaert
© RTV Utrecht / Hein van den Bogaert
OUD-ZUILEN - De Buitenwegse Molen in Oud-Zuilen is vandaag weer in ere hersteld. Anderhalf jaar geleden brandde de molen af. Alle onderdelen zijn sindsdien stuk voor stuk gerepareerd en vandaag zijn de kap en wieken teruggeplaatst.
Vorig jaar maart brak midden in de nacht brand uit in de molen. De toeristische trekpleister brandde als een fakkel. In eerste instantie werd gedacht dat de molen als verloren moest worden beschouwd, maar bij later onderzoek bleek dat er nog genoeg bruikbare onderdelen waren.
Alle onderdelen zijn naar een werkplaats in Limburg gebracht, waar maandenlang werd gewerkt aan de restauratie. Dankzij crowdfunding kon dat betaald worden.
Volgens de restaurateur ziet de molen er weer precies hetzelfde uit als voor de brand. Slechts enkele balken uit de kap zijn vervangen. Die waren te erg aangetast door de brand. De rest van de balken kon hergebruikt worden. Er is alleen een paar centimeter van afgeschaafd.
Met het plaatsen van de kap en wieken is het werk aan de molen nog niet klaar. De komende dagen worden de staart, trap en kandelaars aangebracht. Over een kleine twee weken moet al het werk klaar zijn en is de kleinste wipwatermolen van de provincie Utrecht weer in volle glorie te aanschouwen.

Restaurateur Max Beijk over de molen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.