RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Inwoners Wilnis zijn tientallen bussen per uur spuugzat

1/2
WILNIS - Inwoners van Wilnis hebben het helemaal gehad met de lijnbussen in de Burgemeester Padmosweg. De bussen reden er altijd al, maar sinds eind vorig jaar is het aantal flink toegenomen. Volgens bewoners van de straat veroorzaakt dat overlast en zorgt het voor onveilige situaties. Zij willen nu dat de gemeente en de provincie snel ingrijpen.

Op dit moment rijden er zeker vijfhonderd bussen per dag door de Burgemeester Padmosweg. En volgens zeker honderd buurtbewoners zijn dat er veel te veel. Een actie-comité legde het probleem zelf ruim een uur lang met een videocamera vast.


ONDERZOEK

Ad Peek is één van de bewoners die in het actiecomité zit. Hij schrok van de uitkomst van hun eigen onderzoek: "We hebben een flink aantal bussen langs zien komen in vijf kwartier. De uitkomst is dat we zeker 47 bussen hebben gezien. Dat geeft dus aan dat dit te dol is. Wij vinden het te zot voor woorden!"

Peek benadrukt dat de buurt met name last heeft van de drukte. "Bij sommige buren staan de glazen te trillen op tafel. Daarnaast zijn de uitlaatgassen van de bussen ook een probleem én verzakt de weg ook steeds meer door het gewicht van de bussen."


OPLOSSING

De gemeente De Ronde Venen erkent dat er veel bussen door de straat rijden. Daarom wordt het aantal over een paar weken gehalveerd. Maar de bussen helemaal uit de Padmosweg verbannen, dat gaat volgens wethouder Alberta Schuurs niet gebeuren. "De overlast is natuurlijk erg hinderlijk als je er hele dag in zit en mee geconfronteerd wordt. De mensen geven ook aan dat het 's ochtends vroeg begint en tot 's avonds laat doorgaat. Dat merk je natuurlijk in huis en dat is vervelend. Dus ik snap het probleem heel goed. Maar als je het openbaar vervoer hier helemaal weghaalt, dan gaan nog meer mensen met de auto. En de bijbehorende files zijn ons ook allemaal bekend. Dat willen we ook niet."

Volgens de buurtbewoners rijden veel bussen praktisch leeg voorbij. De gemeente gaat daarom onderzoeken of er naast minder bussen, ook kleinere varianten kunnen gaan rijden. Op die manier hoopt de gemeente dat de overlast voor de straat ook minder wordt.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht