RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Gemeente Nieuwegein onder vuur op bewonersavond tiny houses

1/2
NIEUWEGEIN -

De komst van vier cliŽnten van zorgorganisatie Lister heeft gezorgd voor hoogoplopende gemoederen tijdens een overvolle bewonersavond in Nieuwegein. De omwonenden zijn vanavond bijgepraat in sporthal Merwestein.

Aanleiding voor de ophef is het bouwplan voor zeven zogenoemde tiny houses rondom een oude boerderij in de wijk Fokkesteeg. In vier van die huisjes moeten cliŽnten van Lister komen wonen. Het gaat om mensen die in het verleden behandeld zijn voor ernstige psychiatrische problemen. De bewoners zijn bang voor overlast en vrezen voor hun veiligheid. Een omwonende liet gisteravond aan RTV Utrecht weten te vrezen voor "een tweede Den Dolder".


GEEN GARANTIES

Verschillende bewoners eisten garanties van de gemeente en Lister voor hun veiligheid. Die garanties werden niet gegeven. Wel benadrukte bestuurder Jan Berndsen van Lister dat er geen sprake is van een verhoogd risico. Daar namen de bewoners geen genoegen mee.


LOCATIE

Volgens wethouder Hans Adriani is de gekozen locatie aan de Urkerveste het meest geschikt omdat de grond al eigendom is van de gemeente. Verder passen de plannen en zijn er geen andere plannen op deze locatie. Bewoners hebben daar geen begrip voor. Ze vinden dat de toch al kwetsbare wijk overmatig belast wordt.

De bestuurder van Lister probeerde op de avond de plannen in perspectief te plaatsen. "Elk jaar worden honderd cliŽnten van Lister geplaatst in normale huurwoningen. Dat kan ook bij u in de straat zijn. Maar we kampen altijd met tekorten en zo ontstond dit idee; waarom bouwen we niet een paar kleine huisjes?"


TIJDELIJK

Wethouder Adriani laat weten dat een nieuw bestemmingsplan niet nodig is om de bouwplannen uit te voeren. Dat komt omdat het project in principe tijdelijk is. Tijdelijk betekent voor een periode van vijf jaar. Die periode mag ook nog een keer met vijf jaar verlengd worden. Met deze constructie hoeft alleen een vergunning aan te vragen.

Het is voor tegenstanders mogelijk om naar de rechter te gaan maar volgens de wethouder kijkt de rechter alleen of technisch alles goed is verlopen. Volgens de wethouder is het beter om aan de voorkant er uit te komen. Daar voegde hij aan toe: "Als de zaal deze aan deze opstelling vasthoudt is het misschien aan Lister om het plan te heroverwegen".


OMWONENDEN

Niet alle omwonenden zijn tegen de komst van de cliŽnten. Opmerkingen van de bestuurder van Lister leiden hier en daar zelfs tot applaus. Een vrouw in zaal neemt het op voor de mogelijke nieuwe bewoners. "Het gaat me wel aan het hart dat er zo over ze wordt gepraat." Toch heeft ook deze vrouw dit project liever in een andere wijk, want Fokkesteeg is al wel zwaar belast.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -