Instellingen

Eerste zieke es in Utrecht tegen de vlakte

UTRECHT - De komende maanden gaan er alleen al in de stad Utrecht zeventienhonderd bomen tegen de vlakte. De stad is getroffen door de essentaksterfte. De eerste boom ging vanochtend om bij Fort De Bilt.
In totaal zijn er zo'n twintigduizend essen besmet geraakt. Dat is maar liefst 15 procent van het totaal aantal bomen in de stad. Afhankelijk van de beschadiging, de leeftijd en de locatie van de boom neemt de gemeente nu maatregelen. Zeventienhonderd bomen worden het komende jaar gekapt en nog eens hetzelfde aantal wordt rigoreus gesnoeid. De andere besmette bomen worden nauwlettend in de gaten gehouden.

VALS ESSENVLIESKELKJE

De meest gevaarlijke, ongeveer vijftig, gaan nog voor het einde van het jaar om, zegt Rob Vermeulen, bomendeskundige van de gemeente Utrecht. De rest volgt later en daarvan krijgen omwonenden ook bericht. Vermeulen legt uit dat de ziekte wordt veroorzaakt door het vals essenvlieskelkje, een schimmel. "We focussen ons hier op Utrecht, maar het is een Europees probleem", zegt hij.
De eerste meldingen van de ziekte dateren uit de jaren '90 van de vorige eeuw toen de ziekte werd waargenomen in Polen en de Baltische landen. Daarna heeft de schimmel zich gestaag verder over Europa uitgebreid. In 2014 is de ziekte voor het eerst vastgesteld in Utrecht.

GEEN MIDDEL

Bij een boom met essentaksterfte sterven eerst de bladeren af. Vervolgens gaan de takken dood. Uiteindelijk kan de ziekte ervoor zorgen dat de hele boom doodgaat en omvalt. Er is geen middel tegen de essentaksterfte. De gemeente zegt wel een boom terug te planten voor elke es die weggaat.
De eerste es is nu om, met veel geronk van een kettingzaag. Een beetje triest is het wel, zegt Rob Vermeulen. "Deze is 57 jaar oud en binnen vijf minuten ligt hij tegen de vlakte."

"Daar gaat-ie", verslaggever Robert Jan Booij was bij het vellen van de eerste zieke es
Eerste zieke es in Utrecht tegen de vlakte; nog 1700 te gaan vanwege de essentaksterfte

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.