Wijkbewoners pleiten voor variant stadsboulevard

UTRECHT - Omwonenden van de Utrechtse Thomas a Kempisweg zijn niet blij met verkeerswethouder Lot van Hooijdonk. Die wil de westelijke stadsring ombouwen tot een stadsboulevard. Maar daarbij negeert ze de wensen van de wijk, zeggen de bewoners.
Utrecht wil de groei van het autoverkeer afremmen, door wegen te versmallen en zogeheten stadsboulevards aan te leggen. Dat moet ook gebeuren op de westelijke stadsring, de wegen tussen het 24 Oktoberplein en de Marnixbrug. Omwonenden van de koffieknoop, het kruispunt van de Thomas a Kempisweg en de Vleutenseweg, kwamen met een alternatief.
Jacco de Hoog van de actiegroep Fris Alternatief legt uit dat het verkeer in hun plan al eerder rechtsaf de stad in en uit kan via een weg langs het spoor. "Dat past ook in de ideeën van de gemeente om zo snel mogelijk de stad uit te gaan."

GROENE BOULEVARD

De Thomas à Kempisweg wordt in het plan van Fris Alternatief een leefbare en groene boulevard waar fietsers en voetgangers de ruimte krijgen. Auto's worden op dat stuk geweerd. Het plan scoort volgens de omwonenden beter op luchtkwaliteit en geluid, maar het is toch niet de favoriete variant van verkeerswethouder Lot van Hooijdonk.
"Het is onbegrijpelijk dat de gemeente kiest voor een ongezonde variant", zegt De Hoog. "We hebben als buurt een goede variant aangedragen. Daar zijn we al twee jaar mee bezig en de gemeente kiest toch voor de ongezondste optie."
De gemeente laat weten dat de Fris Alternatief-variant nog bestaat en nog niet definitief van tafel is. De gemeenteraad mag uiteindelijk voor het eind van het jaar beslissen. Op 14 december organiseert de raad een raadsinformatieavond waar bewoners van de wijk nog één keer hun mening kunnen geven. Daarna is het aan de raadscommissie om een keuze te maken.

Omwonenden "Koffieknoop" pleiten voor een groene variant van de westelijke stadsboulevard

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.