Instellingen

14 jaar cel voor Amsterdammer in zaak rond Utrechtse liquidatiebende

© Robin van Lonkhuijsen, ANP
UTRECHT - Jason L. (25) uit Amsterdam moet veertien jaar de cel in voor het medeplegen en uitlokken van de moord op de 29-jarige Abderrahim 'Appie' Belhadj.
Het slachtoffer werd in de nacht van 8 op 9 mei 2016 naar de flat Kikkenstein in Amsterdam Zuidoost gelokt en daar doodgeschoten. Volgens het vonnis van de rechtbank heeft L. niet de fatale schoten gelost, maar heeft hij wel een allesbepalende rol gespeeld in het mogelijk maken van de liquidatie.
Uit het onderzoek blijkt ook dat de verdachte en de schutter niet in een opwelling handelden, maar dat de moord koelbloedig en in alle rust is voorbereid. "De lafhartige schietpartij vond plaats in de openbare ruimte. Enkele bewoners hebben ernstig gevaar gelopen en zijn geconfronteerd met het schokkende beeld van het met kogels doorzeefde lichaam van het slachtoffer", aldus het oordeel van de rechtbank.

LIQUIDATIEBENDE

De naam van slachtoffer Belhadj kwam ook voor in het proces rondom de Utrechtse liquidatiebende. Hij zou een potentieel slachtoffer zijn geweest van deze groep. Tien leden van deze bende werden in 2015 opgepakt na een grote wapenvondst in Nieuwegein. De bendeleden bleken onder meer kalasjnikovs, handgranaten, munitie en gestolen Audi's te hebben.
Volgens het OM had de bende in gehuurde opslagboxen kant-en-klare 'uitruksets' klaarliggen, zodat ze snel in actie konden komen voor een moordaanslag.
Tijdens een rechtszaak tegen deze bendeleden bleek dat ze hun slachtoffers filmden voordat ze om het leven werden gebracht. Ook Belhadj kwam voor op deze beelden. Belhadj werd echter gedood toen de tien verdachten van de liquidatiebende al vastzaten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.