Knooppunt Hoevelaken: snoepwinkel voor archeologen

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - Archeologen verwachten de komende jaren veel vondsten te doen langs de A1 en A28 bij knooppunt Hoevelaken.
Het knooppunt gaat over ruim drie jaar op de schop, maar voordat het zover is bekijken archeologen of er nog bijzondere historische vondsten in de bodem zitten. Hun conclusie na twee maanden grondboringen is dat er waarschijnlijk veel verrassingen naar boven gaan komen.

HOOPGEVENDE EERSTE RESULTATEN

Archeoloog Floris van Oosterhout: "Het kan een heel klein jachtkampje zijn, uit de steentijd nog. Maar het zou ook om een prehistorische nederzetting kunnen gaan. Dan moet je denken aan boerderijen of waterputten. Maar het zouden ook nog recentere resten kunnen zijn, van de tabaksproductie uit de negentiende eeuw of nóg recenter: resten uit de Tweede Wereldoorlog".
Of dat alles ook daadwerkelijk in de bodem zit, moet nog blijken. Maar Van Oosterhout noemt de eerste resultaten hoopgevend. "We hebben op verschillende plekken de bodem onderzocht. Ik weet zeker dat we op bepaalde plekken nog terug zullen komen."

NAUWKEURIG IN BEELD BRENGEN

De afgelopen maanden is vooral de bodem in beeld gebracht. Er werd daarbij niet concreet gezocht naar vondsten.
Geografisch onderzoeker Chris Coppens: "Als wij een Romeins zwaard vinden, zijn we heel erg blij, maar dan is dat toeval. Wij zijn nu vooral bezig met de archeologische verwachting te toetsen. Wij bekijken heel nauwkeurig hoe de bodem eruit ziet en die bodemlagen koppelen we aan een verwachting".

MOOIE VINDPLAATSEN

En volgens Floris van Oosterhout is de kans dus groot dat ze de komende jaren ergens op gaan stuiten. "Dat zal niet in het hele gebied zijn. Er zijn namelijk ook hele grote stukken waar de bodem verstoord is; waar in het verleden al afgravingen hebben plaatsgevonden of waar nooit mensen hebben gewoond. Maar er zijn ook zeker plekken te verwachten waar mooie vindplaatsen zullen liggen. En dan is het zaak om die op een zorgvuldige manier te onderzoeken, voordat de werkzaamheden aan knooppunt Hoevelaken beginnen."
De archeologen hebben nog even de tijd om het gebied te doorzoeken. De werkzaamheden aan knooppunt Hoevelaken beginnen in 2021 en duren zo'n 4 jaar.

Knooppunt Hoevelaken: snoepwinkel voor archeologen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.