DUIC of RTV Utrecht, wie wordt de nieuwe lokale omroep?

UTRECHT - Een commissie met mediadeskundigen gaat beslissen wie in de toekomst de licentie voor de lokale omroep in Utrecht krijgt. Nu is die licentie nog in handen van RTV Utrecht, maar internetkrant DUIC wil die graag overnemen.
Vanmiddag vergaderde de Utrechtse raad over de toekenning van de uitzendlicentie. Het college van B&W stelt voor om vier deskundigen een advies te laten opstellen.

COMMISSIE

GroenLinks is daar blij mee; de partij wil liever zelf geen keus maken tussen DUIC of RTV Utrecht. GroenLinks vindt dat een ongemakkelijke keuze omdat journalisten van beide bedrijven nu juist het werk van politici moeten controleren. GroenLinks zal dus het advies van de commissie volgen.
De partij plaatst wel een paar kritische noten bij allebei de aanbieders. DUIC wil een onafhankelijke lokale omroep oprichten, maar GroenLinks maakt zich zorgen over het verband tussen de publieke omroep en de commerciële tak van het bedrijf.
Ook over RTV Utrecht zijn er zorgen bij GroenLinks, met name vanwege de aanname dat de directeur ook de hoofdredacteur van de omroep is. In werkelijkheid kent RTV Utrecht geen hoofdredacteur en zijn de taken die bij deze functie horen gedelegeerd.

U IN DE WIJK

Het CDA is blij met RTV Utrecht en zegt dat de stad veel waar voor zijn geld krijgt. Dat blijkt uit een
dat eerder dit jaar is uitgevoerd. Het CDA is ook blij met U in de Wijk, een programma dat gemaakt wordt door vrijwilligers uit de wijk. De partij wil graag dat dit programma doorgaat, ongeacht wie de licentie straks krijgt.

BUDGET

Voor de lokale omroep is 640.000 euro per jaar beschikbaar. De PvdA zet zijn vraagtekens bij dat bedrag. Uit het onderzoek bleek onder meer dat dit bedrag misschien te laag is. De partij wil onderzoeken of het budget niet moet meestijgen met de groei van stad.

DEMOCRATIE

D66 vindt dat een goed functionerende lokale omroep essentieel is voor de lokale democratie. Voor de Democraten is het essentieel dat die omroep onafhankelijk is. En daarom wil de partij dat de gemeente op geen enkele manier inhoudelijke voorwaarden stelt bij het zoeken naar een nieuwe lokale omroep.
Veel partijen vinden dat de nieuwe lokale omroep veel moet doen met zogenoemde talentontwikkeling. De omroep zou meer moeten samenwerken met de Hogeschool voor de kunsten, met de School voor de Journalistiek en met MBO-opleidingen.

KRITISCH

De VVD was vooral erg kritisch. De partij vindt 640.000 euro erg veel geld en zou het liefst helemaal geen geld uitgeven aan lokale omroep. Maar de liberalen zouden al blij zijn als DUIC of RTV Utrecht aangeven dat ze het voor 300.000 euro kunnen doen. De VVD was verder kritisch op de samenstelling van de commissie. Daarin zit een vrouw die verbonden is aan FunX, en FunX werkt weer samen met RTV Utrecht. Ook vindt de VVD het niet terecht dat internetsites onderdeel uitmaken van de aanvraag voor een uitzendlicentie. Er zou geen geld van de gemeente moeten naar nieuws op internet.
De ChristenUnie wil als enige dat de gemeenteraad juist wel inhoudelijk gaat discussiëren over wat een lokale omroep moet gaan uitzenden.

DYNAMIEK

Wethouder Diepeveen (GroenLinks) is blij dat er een concurrent voor RTV Utrecht is opgestaan. Hij vindt dat zoiets een nieuwe dynamiek geeft in het Utrechts medialandschap. Hij is juist blij dat internet onderdeel uitmaakt van de licentieaanvraag. In de mediawet wordt internet niet genoemd en volgens de wethouder loopt de mediawet achter op de maatschappelijke werkelijkheid.
Een beslissing over wie de licentie voor de lokale omroep krijgt, valt in april volgend jaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.