Instellingen

"Ondersteuning voor Utrechters met een beperking kan beter"

© RTV Utrecht
UTRECHT - De gemeente schiet tekort bij het ondersteunen van mensen met een ernstige beperking die zelfstandig thuis willen blijven wonen en hun begeleiders. Dat concludeert de Rekenkamer Utrecht in een onderzoek onder inwoners met een beperking en mantelzorgers.
Volgens de organisatie wordt een te groot beroep gedaan op de eigen kracht en zelfredzaamheid. Bovendien voelen veel mantelzorgers zich te zwaar belast. Verbeteringen zijn vooral te halen in de informatievoorziening aan inwoners met een ernstige beperking en hun verzorgenden. Die weten vaak niet waar ze terecht kunnen met vragen.
De Rekenkamer heeft ook het een en ander aan te merken op de toegankelijkheid van openbare gebouwen in Utrecht voor mensen met een beperking. Daar is veel aandacht voor bij nieuwbouw en renovaties, maar veel knelpunten bij bestaande wegen en gebouwen worden niet aangepakt.
In Utrecht wonen nu 30.000 mensen met een ernstige beperking. Door bevolkingsgroei en vergrijzing zal dit aantal fors stijgen, stelt de Rekenkamer.

In UVandaag een studiogesprek over de ondersteuning van mantelzorgers

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.