Besluit over uitbreiding koopzondag Veenendaal uitgesteld

VEENENDAAL - Het leek er deze week heel even op dat de gemeenteraad van Veenendaal donderdagavond de knoop ging doorhakken over uitbreiding van het aantal koopzondagen in de gemeente, maar op het laatste moment gebeurde dat toch niet. De raad wil eerst een stadsgesprek met inwoners, ondernemers en werknemers. Pas daarna volgt de beslissing.
Op dit moment zijn er 6 koopzondagen in Veenendaal, die gekoppeld zijn aan een evenement. Lokaal Veenendaal en PvdA willen dat aantal uitbreiden naar 12 per jaar, en het voor supermarkten en bouwmarkten mogelijk maken om bijna elke zondag open te kunnen.
Gisteravond zou de gemeenteraad over het plan stemmen, maar dat gebeurde niet. Een voorstel om eerst een stadsgesprek te houden, werd aangenomen door de SGP, ChristenUnie en CDA, én door Lokaal Veenendaal en de PvdA.
Op woensdag 13 december komt er nu dus een inspraakavond waar inwoners, ondernemers en werknemers kunnen laten horen wat ze van een eventuele uitbreiding vinden. Daarna gaat de gemeenteraad over het plan stemmen.

VERDEELD

De gemeenteraad is verdeeld over dit onderwerp. De invoering van de 6 koopzondagen kwam er vorig jaar met een piepkleine meerderheid van 17 tegen 16 stemmen, en die verdeling is grotendeels in stand gebleven.
De ChristenUnie en de SGP, samen goed voor 13 van de 33 zetels, zijn tegen uitbreiding. De voorstanders lijken samen te kunnen rekenen op 16 zetels. De beslissende stemmen moeten dus komen van de SP (1 zetel) of het CDA (3 zetels). Die laatste partij was altijd tegen uitbreiding maar gaf laatst aan, onder bepaalde voorwaarden, open te staan voor het plan.
Hoe gevoelig het onderwerp van de koopzondag in het gelovige Veenendaal ligt, bleek ook goed tijdens De Kwestie van deze week. Jurg van Ginkel ging daarvoor de straat op om mensen te vragen naar hun mening over winkelen op zondag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.