Rietveldwoningen in Reeuwijk met sloop bedreigd

UTRECHT - Een groot deel van de monumentale Rietveldwoningen in Reeuwijk wordt binnenkort gesloopt. Dat heeft de lokale woningbouwvereniging besloten. Een historische vergissing, menen tegenstanders.
Volgens Leo Dubbelaar van het Cuypersgenootschap moeten de huizen kost wat kost gespaard worden. "Het is in het belang van het hele land. Gerrit Rietveld is een nationaal begrip. Zijn Rietveld Schröderhuis staat op de UNESCO-lijst en zijn kunstwerken zijn wereldberoemd. Dit mag in feite niet ontbreken", zegt hij tegen Omroep West.
De Utrechtse Gerrit Rietveld is wereldberoemd als meubelmaker en architect. Grotere woningbouwprojecten van zijn hand zijn zeldzaam: Rietveld realiseerde slechts enkele grotere woningbouwprojecten.
In totaal staan er in de Zuid-Hollandse plaats 54 Rietveldwoningen. Woningbouwvereniging Reeuwijk wil er 46 slopen, 8 blijven er staan. Directeur Vincent van Luit van de woningbouwvereniging: "We hebben drie varianten doorgerekend: restauratie, renovatie en sloop- nieuwbouw. Dat hebben we langs drie meetlatten gelegd: financieel, cultuurhistorisch en volkshuisvestelijk. We kwamen tot de conclusie dat sloop en nieuwbouw het beste is".
Daarnaast zijn de woningen ook niet meer zo herkenbaar als de originele Rietveldwoningen, legt Van Luit uit. "Bij de bouw is er al van alles mis gegaan. De aannemer begreep niet wat Rietveld bedoelde. Later bij het grote onderhoud zijn de daken en de pui vervangen, dus aan de buitenkant is er weinig meer van Rietveld's ontwerp over. Toch gaan we één blok behouden en dat restaureren. En misschien krijgt één woning een museale functie."
Mochten de woningen de status Rijksmonument krijgen, komt er wellicht subsidie van het Rijk voor de huizen, wat renovatie toch mogelijk zou maken. Maar die kans is volgens Van Luit niet zo groot.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.