RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Nieuw hoofdstuk in zaak speedbootdrama: hoger beroep van start

VINKEVEEN - Het Gerechtshof in Arnhem behandelt vandaag het hoger beroep in de zaak van het speedbootdrama in Vinkeveen, bijna 3,5 jaar geleden. Bij het ongeluk kwamen twee mannen uit Leusden om het leven.

Arnoud H. ramde op 2 augustus 2014 met zijn speedboot een sloep met daarin vier vrienden uit Leusden. Twee van hen waren op slag dood, de anderen overleefden het ongeluk.

De drie inzittenden van de speedboot gingen er na het ongeluk vandoor, maar werden een dag later opgepakt. Agenten die hem aanhielden, roken dat hij drank op had. H. blies 60 ugl, maar het NFI berekende later dat het veel meer moet zijn geweest.


RECHTSZAAK

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak verklaarde H. te zijn opgejut door iemand anders op de boot. Hij zou bovendien zonder licht hebben gevaren, iets dat de hoofdverdachte ontkende in de rechtbank. Ook zei hij niets gemerkt te hebben van het ongeluk.

Vorig jaar werd H. veroordeeld voor dood door schuld. Daarvoor legde de rechtbank hem een gevangenisstraf van vier jaar op. Ook kreeg hij een vaarverbod van vijf jaar en moest hij schadevergoedingen van in totaal ruim drie ton aan de nabestaanden betalen.


LAGERE STRAF

De straf viel lager uit dan de acht jaar cel die het Openbaar Ministerie had geŽist. In het pleidooi gaf de rechter aan dat er geen sprake was van opzet omdat de kans op een aanvaring niet heel groot was.

Richard Korver, de advocaat van de nabestaanden, zei eerder tegen RTV Utrecht dat hij het niet met dat oordeel eens is. "Iedereen die op de Vinkeveense Plassen komt, weet dat op een zwoele zomeravond mensen zwemmen, barbecueŽn, terugkomen van eilandjes en dat er dus wel degelijk een kans op een ongeluk is."


NIEUW HOOFDSTUK

Met het hoger beroep start opnieuw een pijnlijk hoofdstuk voor de nabestaanden. "Laat het maar een keer tot een eind komen, het moet nu gewoon ophouden. Het is gebeurd en je krijgt ze er niet mee terug", zei Jos Borger destijds. Hij is een goede bekende van een van de slachtoffers.

Borger is eigenaar van de jachthaven bij de Vinkeveense Plassen en komt nog regelmatig langs de plek waar het ongeluk gebeurde. "Elke keer als ik erlangs vaar, komt het ongeluk weer boven. Je wordt er telkens aan herinnerd."

Hoewel Borger het boek liever sluit, gaat hij vandaag toch naar het Gerechtshof om de zaak bij te wonen. "Er komen meer mensen uit de regio De Ronde Venen, maar ik denk ook dat de familieleden van de nabestaanden er weer bij zullen zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Lees ook
Nieuwsoverzicht