RTV Utrecht fileweek: 60 miljoen uur per jaar staan we stil

PROVINCIE UTRECHT - "Mijd Utrecht!", "De snelwegen rond Utrecht staan muurvast", "Chaos bij Utrecht". Zomaar wat reacties van de ANWB en de VerkeersInformatieDienst die we regelmatig op de redactie tegenkomen. File is een belangrijk thema in de provincie Utrecht, ook wel de 'draaischijf van Nederland' genoemd.
November is de drukste spitsmaand van het jaar. "Dat komt door het verkeersaanbod: de meeste mensen hebben deze maand niet veel vrije dagen over en zijn weinig op vakantie. Ook de regen en het donker, waardoor er veel ongelukken gebeuren, helpen natuurlijk niet mee", aldus Heleen de Geest van de ANWB.
Deze week staat RTV Utrecht daarom in het teken van de file. Hoe lang staan we op de snelwegen bumper aan bumper, wat kost dat ons, welke maatregelen kun je nemen om files te vermijden, wat kun je doen om je te vermaken in de file (de beste fileflirts) en hoe ziet de toekomst eruit?

DRUKSTE REGIO

Dat we in Utrecht massaal in de file staan is niet gek. Belangrijke verkeersaders als de A1, A2, A12 en A27 kruisen elkaar hier. Uit cijfers van de Nationale Databank Wegverkeersgegevens blijkt dat onze provincie wat betreft verkeersstromen de drukste regio van het land is. Vorig jaar reden er elk uur gemiddeld 4.286 auto's, vrachtwagens en motors over de Utrechtse snelwegen. Dat is zestien keer drukker dan de meest autoluwe regio van het land (Delfzijl en omgeving).
Keer op keer leiden de files tot problemen. Afgelopen maandag en dinsdag beleefde Nederland de drukste ochtendspitsen van het jaar. Donderdag liep de hele regio vast na een ongeluk op de A2 met een motorrijder.

STEEDS DRUKKER

Tijdens de economische crisis was het iets rustiger op de weg, maar die tijd is duidelijk voorbij. De filezwaarte (de lengte van de files maal de duur) nam dit jaar in de provincie Utrecht met 5 procent toe ten opzichte van 2016, zegt de ANWB. De stijging is te wijten aan de tweede helft van het jaar, want in de eerste zes maanden nam de
.
De langste file ooit dateert overigens alweer van precies twaalf jaar en één dag terug. Op 25 november 2005 stond er op de A2 tussen Amsterdam en Eindhoven 91 kilometer file. De vertraging duurde maar liefst 3,5 uur.
De grootste knelpunten in de provincie Utrecht zijn de A27 tussen Utrecht en Breda. Ook de A1 tussen Amsterdam en Amersfoort en tussen Eemnes en Hoevelaken scoren hoog, evenals de A27 tussen Hilversum en Bilthoven en de A2 tussen Beesd en Deil.

LANDELIJK

Weleens nagedacht hoeveel tijd we met elkaar in de file staan? Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat becijferde eerder dat Nederlanders bij elkaar opgeteld zo'n 60 miljoen uur per jaar in de file staan. Een weggebruiker die tijdens de spits de weg op gaat, tikt volgens TomTom jaarlijks zelfs 100 uur per jaar aan.
In het algemeen is de ochtendspits op dinsdag het drukst. Voor de avondspits staan automobilisten het langste stil op donderdag. Volgens de ANWB leiden vooral kleine ongelukken als kop-staartbotsingen direct tot veel vertraging.

FILEWEEK

De komende dagen dus nog veel meer over files bij RTV Utrecht. Niet alleen hier op de site en sociale media, maar ook in onze programma's op radio en televisie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.