RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Maximale straf voor verkrachten en doden Romy: jaar cel en jeugd-tbs

UTRECHT/ACHTERVELD -

De 14-jarige Brian N. is veroordeeld tot een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs voor het doden van Romy uit Hoevelaken. Het meisje van 14 werd meerdere keren verkracht en daarna om het leven gebracht in Achterveld.

De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Het is de hoogst mogelijke straf die kan worden opgelegd aan een minderjarige verdachte.

Brian N. was zelf niet in de rechtbank toen de uitspraak gedaan werd. Volgens de rechtbank is er alles aan gedaan om hem er wel bij te laten zijn. Hij wilde niet en kan niet gedwongen worden. Zijn familie was er wel, net als de familie van Romy.


ACHTERVELD

Op 2 juni kwam Romy niet thuis uit school. Nog diezelfde dag werd haar lichaam gevonden in een sloot in Achterveld. Twee dagen later werd de 14-jarige verdachte uit Lunteren opgepakt.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de jongen het meisje meerdere keren verkracht. Toen ze zei dat ze hem zou aangeven, werd hij boos en wurgde hij haar. Daarna duwde hij haar lichaam in het water, wiste zijn telefoongegevens en probeerde een alibi te regelen. De jongen heeft alles bekend.


SPOREN

Op het lichaam van Romy en in de omgeving van waar ze gevonden werd, zijn meerdere sporen gevonden van de 14-jarige jongen. Ook wezen camerabeelden en getuigenverklaringen in zijn richting. Zo had Romy haar vrienden berichtjes gestuurd waarin ze schreef dat de jongen met haar mee wilde fietsen en dat zij hem eng vond.

De verdachte en Romy kenden elkaar van school. Ze zaten allebei op de J. H. Donnerschool in het Gelderse De Glind, dat tussen Leusden en Barneveld ligt.


KWETSBARE JONGEN

Deskundigen zeggen dat de jongen zijn krachten en emoties niet kan beheersen en dat hij een laag empatisch vermogen heeft. Daarnaast zien zij ook een kwetsbare jongen die nog sterk afhankelijk is van zijn ouders en met angst, huilbuien en enorme onmacht reageert op alles wat er op hem afkomt.

Volgens de rechtbank hebben zijn ouders met de opvoeding en intensieve hulp de jongen geprobeerd bij te sturen, maar stonden zij machteloos.

Verwacht wordt dat de behandeling van de jongen nog jaren duurt. De jeugd-tbs die hem nu is opgelegd, is in eerste instantie voor drie jaar maar kan daarna verlengd worden.


EMOTIES

De ouders van Romy vertelden in de rechtbank wat het verlies van Romy voor de familie betekent. Zij voelen het gemis, het verdriet en de woede elke dag opnieuw.

Ook de moeder van de 14-jarige verdachte was in tranen tijdens de zitting. Verslaggever Rik Dogger zag hoe de vrouw in tranen de zaal verliet. Ze kreeg in het voorbijgaan een schouderklopje en bemoedigend knikje van de moeder van Romy.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -