Instellingen

Bunnik wil meer goedkope huurwoningen

© ANP
BUNNIK - Om de krapte op de huurmarkt tegen te gaan, wil de gemeente Bunnik bij ieder nieuwbouwproject 30 tot 40 procent huurwoningen inpassen voor middeninkomens. Daar zijn er nu veel te weinig van, wat volgens het college de diversiteit van de bevolking ernstig bedreigt.

PROFESSOREN

Volgens wethouder Erika Spil zijn er in het verleden fouten gemaakt bij het inpassen van nieuwe woningen. "Van oudsher wonen hier veel professoren die op de Uithof werken. Die wonen in relatief dure koopwoningen. De groep met een middeninkomen is vergeten, want nog steeds worden er vooral dure huizen gebouwd. Dat willen we anders gaan aanpakken."

KRAPTE

Het tekort aan betaalbare huurwoningen speelt ook de Odijkse Jilske Dwars parten. Ze woont met haar partner en vier zoons in een kleine huurwoning en doorschuiven naar een ruimer huis is praktisch onmogelijk. "Koophuizen kosten rond de zeven ton en voor een sociale huurwoning verdienen we samen net te veel. De duurdere huurwoningen zijn ook onbetaalbaar. We willen hier graag blijven omdat onze kinderen hier sporten en op school zitten. Maar als er geen geschikt huis te vinden is, moet je toch verder gaan kijken. Dat is iets wat we niet willen, want we wonen prima in deze gemeente."

MIDDENINKOMENS

Volgens wethouder Spil zijn mensen met een middeninkomen nodig om Bunnik in de toekomst leefbaar te houden. Ze zijn vaak actief bij verenigingen of werken als vrijwilliger in de dorpskernen. Nu verhuizen wijkverpleegkundigen bijvoorbeeld naar Almere of naar Utrechtse Heuvelrug. Die denken wel twee keer na om in Bunnik te gaan werken als ze dagelijks in de file moeten staan. Juist daarom is het belangrijk voor die mensen huizen te bouwen."
De raad buigt zich binnenkort over de woonvisie van Bunnik. De verwachting is dat de plannen om meer huurwoningen te bouwen goedgekeurd worden.

Bunnik wil meer huur voor middeninkomens

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.