Instellingen

Zwarte Pieten Actiegroep: "Kinderen vonden het hartstikke leuk"

UTRECHT - De Zwarte Pieten Actiegroep snapt niets van de heisa over het binnendringen van de Utrechtse basisschool De Cirkel. Volgens woordvoerder Hugo Kuijper is de hele kwestie opgeblazen. "We zijn geen terroristen, we komen daar met alle goede bedoelingen. Ik zie er geen kwaad in."
De openbare basisschool De Cirkel in de wijk Zuilen is naar de politie gestapt, nadat het schoolplein en de klaslokalen gisteren werden binnengevallen door de actiegroep. De volledig zwarte pieten deelden pepernoten en stickers uit. Volgens directeur Jochem Grimmelikhuizen kregen leerkrachten verwensingen als "Ga terug naar je eigen land" naar het hoofd.
"Dat is absoluut niet gezegd", aldus Kuijper. "Als een van onze pieten zoiets zou zeggen, kan 'ie zijn spullen inleveren en is het afgelopen." Ook het aantal demonstranten is volgens hem overdreven. Dat zouden er zes zijn geweest, in plaats van de "ongeveer tien" waar de basisschool van spreekt.

PEPERNOTEN

Kuijper schetst positieve sfeer tijdens de actie. "De kinderen vonden het hartstikke leuk, de ouders die buiten stonden te wachten ook. Alleen er was één juffrouw die zei dat het niet mocht. Toen zijn we omgedraaid en naar buiten gegaan. Achteraf hoorde ik nog dat de pepernoten weer van de kinderen zijn afgepakt. Dat snap ik dan niet."
Ook de kritiek van minister-president Mark Rutte legt de actievoerder naast zich neer. "De premier heeft mijn verhaal volgens mij helemaal niet gehoord", aldus Kuijpers. "Hij doet een uitspraak, terwijl hij maar één kant van het verhaal kent. Ik heb hem niet gesproken."

MEER ACTIES

De actiegroep geeft aan zeker nog met nieuwe demonstraties te komen. "In dit geval ging het om een school waar Zwarte Piet twee jaar geleden al in de ban werd gedaan. Maar we zullen ook naar scholen gaan waar Zwarte Piet gewoon nog welkom is. En dat doen we allemaal vreedzaam, met het uitdelen van pepernoten en stickers."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.