Politie onderzoekt inval Zwarte Pieten op basisschool

UTRECHT - De politie doet onderzoek naar de inval van de Zwarte Pieten Actiegroep in basisschool De Cirkel in de Utrechtse wijk Zuilen. Dat meldt districtschef Johan van Renswoude op Twitter.
Ongeveer tien actievoerders gingen donderdag vlak voordat de school uitging verkleed als Zwarte Piet het schoolplein op en klaslokalen in en deelden pepernoten en stickers uit. De groep is voor het behoud van Zwarte Piet.
De school werd overdonderd door de actie en schakelde de politie in. Aangifte kan er niet worden gedaan omdat er geen sprake was van een strafbaar feit.
De actiegroep liet gisteren weten niets van de heisa over het binnendringen te snappen. "We zijn geen terroristen, we komen daar met alle goede bedoelingen. Ik zie er geen kwaad in", zei een woordvoerder.
Toch laat Van Renswoude weten niet blij te zijn met de actie. "Of de kinderen het leuk vonden is irrelevant. Beleid schoolbestuur, directie, opvattingen ouders en rechtsregels bepalen of dit door de beugel kan. Politie Utrecht onderzoekt dit incident."
"Eerder sprak ook premier Rutte zich uit tegen de actie. "Dan denk je helemaal: doe even normaal zeg, als je dat hoort. Niet goed", zei hij.