Rhenen sloopt en bouwt dezelfde wijk weer op: "Vreewijk is bijzonder"

© RTV Utrecht / Marco Geijtenbeek
RHENEN - De wijk Vreewijk is in oude glorie hersteld. In 1926 werd de wijk in Rhenen afgebouwd. Een tuindorp, zoals op zoveel plekken in ons land. De wijk was sterk verouderd en renoveren was geen optie meer. Dus besloten ze om de hele wijk te slopen. Vandaag wordt Vreewijk feestelijk geopend.
"Dit is duurder dan een paar leuke huizen neerzetten", zegt Rien Lodder van de Rhenense Woningstichting. En toch kozen ze er een paar jaar geleden voor om de wijk zo te bouwen: "Je moet rekenen op 20.000 euro per woning aan meerkosten. Ik denk dat dit nu niet meer kan gebeuren, maar toen we dit besloten was er genoeg geld", zegt Lodder trots.

HISTORIE

In heel ons land zijn er zo'n honderd tuindorpen gebouwd. Wijken met huizen voor arbeiders, met grote tuinen. Want zo'n honderd jaar geleden woonden arbeiders in krotten. Een groep inwoners van Rhenen vond dat niet langer kunnen en zij besloten om een tuindorp te bouwen.
En het werd een klassiek tuindorp. Een met lage woningen, gevels met roodbruine bakstenen, witgeschilderde houten kozijnen en daken met roodoranje dakpannen. Huizen met een eigen tuin, tussen brede groene straten.
In de jaren '70 kreeg de wijk een opknapbeurt. Maar dat was nu geen optie meer. Het hele Vreewijk ging tegen de vlakte. De huizen werden iets groter, maar alles in de stijl van vroeger. "Super mooi!", zegt oud-bewoner Dick Otten. "Iedereen die erover komt zegt, dit is het nieuwe Vreewijk!"

ARBEIDERSWIJK

Otten groeide op in de wijk. En nu hij er doorheen loopt voelt hij zich nog thuis: "Die gevel! Super! Ik vind het knap dat ze het er weer zo ingemaakt hebben", zegt Dick kijkend naar de nok. Bovenin de gevel zitten de ornamenten, net als vroeger.
In de wijk staan vooral sociale huurwoningen. Hier woonden al die jaren hardwerkende mensen. Maar er is wel wat veranderd, volgens Otten: "Als je wat een keer wat deed, werd je geholpen. Of als je wat nodig had, ging je naar de buren. Beetje suiker halen bijvoorbeeld. Tegenwoordig heb je dat niet meer."
82 woningen zijn als nieuw. Maar de wijk ademt ook nog oude glorie. Niet alleen op de gevels. Op een plein in de wijk, komen de oude bankjes weer terug. En auto's rijden er ook niet veel in de wijk, want die is autoluw.
"15 jaar lang duwen en trekken aan een project. En dan nu dit: het is geweldig" aldus Lodder. "Het is uniek dat zo'n wijk in de sociale huursector gebouwd wordt." En daar is Otten blij mee: "Het is net als vroeger, maar dan in een nieuw jasje!"

Het Rhenense Vreewijk is als nieuw in oude glorie