Instellingen

Fileweek: "Het is gewoon een drama op de weg aan het worden"

De problemen op de weg begonnen vanochtend al vroeg.
De problemen op de weg begonnen vanochtend al vroeg. © ANP
RTV Utrechtmedewerkers Dennis van Ommeren en Anita Sara Nederlof zaten ook in de file.
RTV Utrechtmedewerkers Dennis van Ommeren en Anita Sara Nederlof zaten ook in de file. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Bumper aan bumper stond het vanochtend, in totaal 420 kilometer file op het hoogtepunt. Een record was het net niet, maar daar heb je weinig aan als je als automobilist aanschuift in een lange, bijna onafgebroken rij auto's op de A12, van ongeveer Bunnik tot Woerden. "Het wordt steeds drukker".
Een ervaren weggebruiker op een parkeerterrein langs de A12 bij Bunnik heeft de drukte de afgelopen jaren weer toe zien nemen, zegt hij tijdens de ochtendspits. "Tijdens de recessie was het wat minder, maar nu de economie weer aantrekt merk je het op de weg ook."

FILEWEEK

November is de drukste spitsmaand van het jaar. Dat komt door het grote verkeersaanbod - weinig mensen zijn op vakantie - en door het slechte weer. Deze week staat RTV Utrecht daarom in het
.
Op hetzelfde parkeerterrein langs de A12 stond vanochtend een geel busje van de transportbegeleiding, klaar om een zwaar transport te begeleiden richting de Rotterdamse haven. De chauffeur zit vanzelfsprekend veel op de weg en dus heel veel in de file. "Heel veel, ja", zegt hij. "En de mensen, ik weet niet waar ze mee bezig zijn, maar niet met autorijden. De social media, de telefoon en alle techniek in de auto. Ze kijken niet meer naar borden, de TomTom zegt de weg en de cruise control zegt hoe hard ze moeten rijden. Het is gewoon een drama op de weg aan het worden."

HET WENT NOOIT

Hoe vaak hij ook in de file staat, het went nooit. "Je maakt twaalf uur op een dag en je staat er drie van in de file." Eigenlijk kun je alleen maar muziek luisteren, zegt een andere ervaren filerijder. "Dat doe ik tenminste. In andere auto's zie ik mensen soms wel met heel andere dingen bezig. Opmaken, neuspeuteren, of ze zijn met complete ordners bezig, dat zie je ook."
Zijn oplossing voor het fileprobleem is minder op- en afritten. Hij denkt dat het in ieder geval iets zal schelen. Een carpoolster die wacht op een lift van haar collega gelooft er niet meer in. "Er zijn al heel veel verschillende manieren bedacht", zegt ze, "maar eigenlijk heeft niets geholpen. Vaker met de trein zou ik ook niet doen, want dat geeft ook nog wel eens extra vertraging. Dus ja, ik weet het niet. Misschien meer carpoolen, zoals ik nu ga doen."
In alle reacties op Facebook op een filebericht van RTV Utrecht is er welgeteld één die er het beste van weet te maken. "Lieve mensen...wat je allemaal niet kan doen in die tijd, een luisterboek luisteren, een sintgedicht maken, een taalcursus doen... geniet van de rust zo onderweg."

ALARMBEL

Bij de Verkeerinformatiedienst zaten ze vandaag met dubbele bezetting, omdat ze de
wel aan zagen komen. "Toen we gisteren de buienradars zagen, ging de alarmbel wel rinkelen", zegt Frank Boer van de VID. "November is nou eenmaal de drukste tijd van het jaar. We hebben heel veel woon-werkverkeer en heel slecht weer. En dan loopt het vast. Daar is niets aan te doen, bijna."
De VID houdt nu al weer het hart vast voor volgende week dinsdag, voor de pakjesavondspits. "Iedereen wil dan echt op tijd naar huis en dat doet iedereen tegelijk. De suprise moet nog af, de gedichten moeten nog in de schoen, noem het allemaal maar op. Dus iedereen gaat dan tegelijk de weg op om op tijd thuis te zijn voor Sinterklaas."
De komende dagen lees je bij RTV Utrecht niet alleen chagrijnige berichten hoor. De beste fileflirts, oplossingen voor de toekomst, het komt allemaal voorbij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.