Opnamestop zware gevallen in kliniek Den Dolder na moord op Anne Faber

DEN DOLDER - De kliniek in Den Dolder waar Michael P. werd behandeld, neemt voorlopig geen 'zwaardere gevallen' meer aan. De instelling moet eerst maatregelen nemen om de zorg te verbeteren.
Dat is besloten door minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming. Twee inspecties deden onderzoek na de moord op Anne Faber, waarvoor P. vastzit. Het ministerie concludeert dat sommige patiënten, zoals Michael P., meer zorg en begeleiding nodig hebben dan de kliniek kon inschatten. Verder blijkt dat het personeel onder grote werkdruk staat, waardoor het zich soms onveilig voelt.

INGEHUURDE KRACHTEN

Vanwege ziekte en het vele werk worden vaak ingehuurde krachten ingezet. De tijdelijke medewerkers zijn wel gekwalificeerd maar kennen de patiënten niet altijd goed. Dat leidt tot gevoelens van onveiligheid bij het vaste personeel.
Ook verschillen de medewerkers en het bestuur van mening over de aanpak van verslaving onder patiënten. Ten slotte blijkt dat patiënten vaak in de buurt drugs kopen.
Volgens minister Dekker is het niet zo dat de zwaardere gevallen die nu nog bij Aventurijn zitten nog worden overgeplaatst. Dat is volgens hem de afgelopen weken wel bij een paar patiënten gebeurd. Volgens Dekker had dat vooral met de onstane onrust te maken. "Sommige gedetineerden reageerden daar heel heftig op, dan kun je ze maar beter daar weghalen."

VRESELIJK

"Wij vinden het vreselijk wat er is gebeurd, en hebben in gedachten het leed van alle betrokkenen", aldus het bestuur van Altrecht-kliniek Aventurijn. "Wij waarderen het dat de Inspecties zo snel hun eerste onderzoek hebben afgerond. Het is belangrijk dat de onderzoekers alle ruimte hebben geboden aan patiënten en medewerkers van Aventurijn. Zij konden hun verhaal en hun zorgen over het werk met hen delen."
Het bestuur herkent zich in de aanbevelingen van de inspectie, over personeelsbezetting, gevoelens van onveiligheid en verslavingsproblematiek. "Er is in de gehele geestelijke gezondheidszorg een krappe arbeidsmarkt en dat is voelbaar in de kliniek en voor iedere medewerker", aldus het bestuur.

MAATREGELEN

Het bestuur wijst erop dat direct na het aanhouden van P. aanvullende maatregelen genomen zijn. "Zo is er een opnamestop geweest, is er nazorg geboden aan de medewerkers en is extra beveiliging ingezet'', schrijft het bestuur.
De inspecties gaan nog verder met hun onderzoek, meldt Dekker aan de Tweede Kamer. Daarin worden de omstandigheden rond Michael P. gereconstrueerd.

FNV

Volgens de FNV is de werkdruk in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) overal te hoog. Elise Merlijn van FNV Zorg is niet verbaasd over de bevindingen van de inspectie. "Er is een gigantisch tekort aan personeel, daardoor is de werkdruk hoog en vallen er steeds vaker mensen langdurig uit. De bezuinigingen op de ggz eisen hun tol."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.