Aardgasvrije huizen: bewoners Overvecht-Noord vrezen gepeperde rekening

© ANP
UTRECHT - Bewoners van het Utrechtse Overvecht-Noord maken zich zorgen over het plan van de gemeente om de buurt aardgasvrij te maken. Huiseigenaren zijn volgens de wijkraad bang voor de hoge kosten die de veranderingen met zich meebrengen. Ook veel huurders vrezen dat ze uiteindelijk zelf moeten opdraaien voor de investeringen.
Utrecht wil de gasaansluiting van duizenden woningen de komende jaren vervangen door een duurzaam alternatief. Er is gekozen voor Overvecht-Noord, omdat hier het merendeel van de gasleidingen daar sowieso al voor 2030 moet worden vervangen.
MINST KAPITAALKRACHTIG
Maar de plannen zorgen voor onzekerheid in de buurt, zegt Michiel van Uden namens de wijkraad. "Overvecht is de wijk waar relatief de meeste goedkope koopwoningen zijn. Bovendien kun je zien dat hier de minst kapitaalkrachtige woningeigenaren wonen. Om die nou te confronteren met een investering van tussen de 30.000 en 80.000 euro, die ze de komende jaren ergens vandaan moeten halen, dat brengt zoveel onzekerheid met zich mee."
Het geld is nodig om bijvoorbeeld een gasstel om te ruilen voor een electrische kookplaat. Maar volgens Van Uden is dat niet de grootste kostenpost. "Mensen die nu hun huis nog met aardgas verwarmen, zullen hun huis extra moeten isoleren en zullen een andere installatie moeten aanschaffen voor de verwarming van hun huis. Daar zit de grootste hap."
LAATSTE RESTJE
Ondanks al deze bezwaren moet iedereen in Overvecht-Noord er toch aan geloven. Fossiele brandstoffen, zoals aardgas, worden namelijk steeds schaarser. Dus is het volgens wethouder Lot van Hooijdonk zaak dat er snel begonnen wordt met aardgasloos wonen.
"Uiteindelijk komt heel Nederland en ook heel Utrecht aan de beurt. In het Klimaatakkoord van Parijs is afgesproken dat we uiterlijk in 2050 klaar moeten zijn. In Utrecht willen we iets sneller zijn, maar zelfs 2050 is ambiteus. Dat betekent dat je namelijk vanaf nu duizenden woningen per jaar moet afkoppelen", aldus de GroenLinks-wethouder.
SUBSIDIES
Van Hooijdonk begrijpt dat inwoners van Overvecht zich zorgen maken over de financiële gevolgen van de plannen. Maar ze wijst hun er ook op dat ze gebruik kunnen maken van subsidies. Bovendien werkt ze aan nieuwe maatregelen die investeringen gemakkelijker maken.
"Je gaat er uiteindelijk ook energie mee besparen en dat scheelt ook in je energierekening. Maar dan is wel de vraag hoe je de besparing naar voren kunt halen, zodat je die kunt gebruiken voor je investering bij het gasloos maken van je huis. Daar gaan we samen met de Rijksoverheid en banken naar kijken", zegt Van Hooijdonk over een van de maatregelen.
VERRAST
De plannen voor de omschakeling naar duurzame energiebronnen moeten nog worden uitgewerkt. Van Uden hoopt dat de gemeente de wijk bij de plannen betrekt, want dat zou tot nu toe te weinig zijn gebeurd.
"Veel bewoners waren verrast door de mededeling. Ze lazen over de plannen in plaats van dat ze die van de gemeente hadden gehoord. Dat was toch een valse start qua communicatie." Ook had de wijkraad vooraf graag advies gegeven.
Volgens Van Hooijdonk zijn de bewoners juist op tijd op de hoogte gebracht. Ze zouden daardoor nu al rekening kunnen houden met alle investeringen die eraan zitten te komen. Ze wil de komende tijd in gesprek blijven met de bewoners, zoals vanavond tijdens een speciale informatiebijeenkomst.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.