Fileweek: fileleed is niet alleen slecht voor het humeur, het kost ons ook miljarden

PROVINCIE UTRECHT - Een ritje naar de Efteling en weer terug: dat is het aantal kilometers dat we in de regio Utrecht gemiddeld iedere dag in de file staan in november. Maar liefst 144 kilometer lang staan we stil of rijden we langzaam. Niet alleen je geduld wordt daarmee behoorlijk op de proef gesteld, het kost ons ook veel geld.
De economische schade van al dat fileleed loopt in de miljarden. Volgens het Kennisinstituut voor Mobiliteit (KiM) kwamen de totale maatschappelijke kosten door files en vertragingen in heel Nederland vorig jaar uit tussen de 2,8 en 3,7 miljard euro. Een ruime marge, omdat sommige kosten lastig te berekenen zijn. Denk aan de inkomsten die een pretpark misloopt als een gezin door file pas later arriveert.

DRAAISCHIJF

Met name in de provincie Utrecht, de 'draaischijf van Nederland', zijn er veel knelpunten waardoor deze kosten oplopen. In de landelijke top 10 van fileknelpunten staan de A28 Amersfoort - Utrecht (knooppunt Rijnsweerd) en de A27 Utrecht- Gorinchem (Noordeloos) respectievelijk op de zesde en achtste plek. Andere pijnpunten zijn de A27 Gorinchem - Utrecht (Lexmond), de A12 Utrecht - Den Haag (Oudenrijn) en de A27 Almere - Utrecht (Bilthoven).
Volgens het KiM zijn we er nog niet met dit aantal files. Ten opzichte van 2016 kan de extra reistijd op de weg tot en met 2022 nog met 28 procent toenemen. Extra asfalt biedt daarbij maar weinig verlichting, zelfrijdende auto's zouden wel het verschil kunnen maken, omdat deze zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer, aldus de ANWB.

PROVINCIE UTRECHT

De provincie Utrecht berekent de maatschappelijke kosten van files en vertragingen aan de hand van zogenaamde voertuigverliesuren, het totaal aantal uren reistijdverlies als gevolg van een beperkte wegcapaciteit.
"File of filezwaarte zegt niet heel veel, want of dit op één of vijf rijbanen is, maakt nogal een verschil. Daarom worden voor maatschappelijke kosten de voertuigverliesuren gebruikt. Een veelgebruikt bedrag is 15,64 euro per voertuigverliesuur", aldus een woordvoerder. "Het aantal voertuigverliesuren op provinciale wegen is in 2016 met 20 procent toegenomen ten opzichte van 2015."
De meeste van die uren zijn te vinden op de N201, met 615 uren per gemiddelde werkdag. Met de berekening dat een voertuigverliesuur 15,64 euro kost, zou alleen al de N201 de maatschappij dus ruim 9.600 euro per dag kosten.

ECONOMISCHE SCHADE

Ook voor het vrachtverkeer is de economische schade fors. Ondernemersvereniging evofenedex berekende dat de economische schade op alle trajecten in 2015 sterk steeg ten opzichte van het jaar daarvoor. De A12 tussen knooppunt Gouwe en knooppunt Oudenrijn is in de provincie Utrecht het duurst, met een economische schade van 8,5 miljoen euro.
Ook de A1 tussen knooppunt Eemnes en knooppunt Hoevelaken zou het bedrijfsleven veel kosten: 7,6 miljoen euro. Op de A2 tussen knooppunt Holendrecht en knooppunt Oudenrijn was de stijging ten opzichte van het jaar daarvoor flink: met 6,4 miljoen euro zijn de kosten voor het vrachtverkeer meer dan verdubbeld.
De ondernemersvereniging noemde deze aantallen (een totale schade tot 1,11 miljard euro voor bedrijven) vorig jaar "zorgwekkend". Zeer binnenkort komt evofenedex met cijfers over 2016 naar buiten, maar omdat het aantal files niet bepaald afgenomen lijkt, is het niet waarschijnlijk dat deze schade flink is afgenomen.

FILEWEEK

Deze week staat RTV Utrecht in het teken van de
. Hoe lang staan we op de snelwegen bumper aan bumper, wat kost dat ons, welke maatregelen kun je nemen om files te vermijden, wat kun je doen om je te vermaken in de file (de beste fileflirts) en hoe ziet de toekomst eruit?
De komende dagen dus nog veel meer over files bij RTV Utrecht. Niet alleen hier op de site en sociale media, maar ook in onze programma's op radio en televisie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.