Fileweek: "Duidelijkere signalen bij het ritsen en traditionele spitsuren vermijden"

PROVINCIE UTRECHT - Door een combinatie van slecht weer en ongelukken was het erg druk op de weg vanochtend. Een record werd met 420 kilometer file net niet gehaald, maar volgens de VID was het één van drukste ochtendspitsen van dit jaar.
"Omdat weinig mensen vakantie nemen dit jaar en door het beroerde herfstweer, zien we ieder jaar in november en begin december lange files. We pakken record na record."

TRADITIONELE SPITSUREN

Op meer verschillende tijden de weg opgaan zou veel files kunnen schelen, aldus de VID. "Dus niet langer meer in die traditionele spitsuren gaan rijden. Natuurlijk is dat erg lastig, want je hebt je dagelijkse ritme: de kinderen moeten naar school en je moet op tijd op je werk zijn. Maar als je daar nou iets mee kunt schuiven - en als we dat dan ook allemaal doen - dan krijgen we in ieder geval wat langgerektere spitsuren, en dan zijn de files gewoon wat minder lang."

RITSEN

Presentator en acteur Edo Brunner pleit vanavond in UVandaag voor duidelijkere signalen met betrekking tot de spitsstrook. "Op de A27, hier bij Lunetten, heb je een heel lang ritsvak bij de afslag Amersfoort. Iedereen wil per se bij het eerste blok al ruilen, maar dat is helemaal niet nodig omdat die strook zo lang is. Het zou handig zijn als er duidelijk aangegeven stond dat mensen ruim de tijd hebben om te wisselen, zodat het daar minder vast staat", zegt Brunner in UVandaag.
Gertjan Vasse van de NS erkent dat er een probleem is met de spits, zowel op de wegen als het spoornetwerk. "Zolang we allemaal rond hetzelfde tijdstip weggaan, blijven we dit probleem in Nederland houden. Ook met de treinen", zegt hij vanavond in UVandaag bij RTV Utrecht.
De komende dagen lees je bij RTV Utrecht niet alleen chagrijnige berichten hoor. De beste fileflirts, oplossingen voor de toekomst, het komt allemaal voorbij. Heb jij ook nog handige oplossingen tegen het fileleed? We horen het graag!

"Zolang we allemaal rond hetzelfde tijdstip weggaan, blijven we dit probleem in Nederland houden, ook met de treinen", aldus Gertjan Vasse van de NS

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.