Onderzoek naar bedelaars in Utrecht: "We hebben lang genoeg gewacht"

UTRECHT - De ChristenUnie in Utrecht gaat zelf onderzoek doen naar bedelaars in de stad. Aanleiding is dat er volgens de partij afgelopen weekenden opnieuw bedelaars van Oost-Europese afkomst zijn gezien bij het station.
"We maken ons grote zorgen om die bedelaars, omdat we zorgwekkende signalen krijgen van mensenhandel", zegt raadslid Maarten van Ooijen van de ChristenUnie. "Dat is ontoelaatbaar en daarom gaan we onderzoeken of hier daadwerkelijk sprake van is."
De partij stelde al eerder raadsvragen over bedelaars in Utrecht. "Iedereen zegt telkens: we weten niet wat er aan de hand is. Dus we hebben nu lang genoeg gewacht op goede antwoorden, die blijven uit, dus daarom doen we zelf onderzoek."
De partij werkt voor het onderzoek samen met Stichting Rechtop, de belangenbehartiger van dak- en thuislozen in Utrecht. "Ze zijn vaak te vinden in de daklozenopvang en het Catharijnehuis en ze kennen de doelgroep heel goed. Daarom denken we veel goede en interessante conclusies te kunnen gaan trekken."

BEDELARIJ

Het college van burgemeester en wethouders liet vorig jaar nog na raadsvragen van meerdere partijen weten dat er bij de politie
zijn van gedwongen bedelen of mensenhandel.
Wel sprak het stadsbestuur toen over een toename van bedelaars in de binnenstad. Het zou gaan om twee groepen: de Utrechtse dak- en thuislozen en een Roemeense familie van 10 tot 15 volwassenen die op zoek zijn naar werk.
Het onderzoek door de ChristenUnie en Stichting Rechtop loopt tot het voorjaar van 2018, de uitkomsten worden daarna overhandigd aan de burgemeester en wethouders.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.