Sinterklaas inspireert weldoeners in Midden-Nederland

VINKEVEEN - Hulpsinterklazen in Midden-Nederland zijn druk met de organisatie van feesten voor mensen die anders misschien geen Sinterklaas kunnen vieren. Zo zorgen acties in onder meer Leusden en Vinkeveen ervoor dat de goedheiligman geen huisjes stilletjes voorbij rijdt.
Stichting Tjitze Hesselius in Vinkeveen geeft een Sinterklaasfeest voor eenzame ouderen. Volgens organisator Simone Borgstede zijn daar inmiddels meer dan 160 aanmeldingen voor. "Uit een enquête onder ouderen concludeerden we dat er al best veel rond Kerstmis wordt georganiseerd en met Sinterklaas eigenlijk niet, terwijl iedereen dat juist heel leuk zou vinden."

VERHEUGEN

Sinterklaas is niet alleen een kinderfeest, zegt Borgstede. "Mensen worden langzamerhand steeds eenzamer. Als ze af en toe een leuk uitje hebben, of iets waar ze zich op kunnen verheugen, dan zie je dat ze op andere momenten ook weer genegen zijn om aan activiteiten mee te doen."
Het ouderenfeest wordt vanmiddag in het Apollo Hotel in Vinkeveen gevierd. Er worden sinterklaasliedjes gezongen, er mag gedanst worden en wellicht is er zelfs een polonaise met de goede sint.

GEZINNEN IN LEUSDEN

Tamara van de Beek heeft een
opgezet, waarbij ze mensen oproept geld in te zamelen voor gezinnen in Leusden, die geen cadeautjes kunnen kopen. Ze heeft nu vijfhonderd euro, genoeg voor veertien kinderen.
Van de Beek neemt Sint veel werk uit handen, door een flink excelbestand samen te stellen. "Ik doe zelf de online bestellingen of ik ga naar de speelgoedwinkels. In overleg met ouders heb ik verlanglijstjes gekregen en ik ken de leeftijden en hobby's. Het is een aardige puzzel." Als alle inkopen zijn gedaan brengt Van de Beek de cadeautjes zelf bij de gezinnen langs.

VOEDSELBANKNORM

In Leusden is veel enthousiasme voor de actie. Volgens Van de Beek komt dat omdat sommige gezinnen net boven de zogenoemde voedselbanknorm vallen. Die komen net niet in aanmerking voor cadeautjes van de voedselbank, maar hebben ook geen geld om ze zelf te kopen.
"Ik vind het belangrijk dat kinderen Sinterklaas kunnen vieren, ook in gezinnen waar misschien wat minder middelen zijn", zegt Van de Beek. Het is leuk ook in ieder geval één keer per jaar een cadeau te krijgen dat wat groter is dan een kleurboek en een paar potloden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.