Winst op huis in Utrecht bijna 50.000 euro

PROVINCIE UTRECHT - Woningverkopers maken steeds meer winst op de verkoop van hun huis. Gemiddeld verkochten ze hun huis dit jaar met een winst van 32.000 euro. Amsterdammers hielden het meeste over, gemiddeld 131.000 euro.
Dat blijkt uit berekeningen van onderzoeksbureau Calcasa. In de Randstad wordt de meeste winst geboekt. Noord-Holland gaat aan kop met een gemiddelde van 75.000 euro en de provincie Utrecht staat tweede. Hier boekten woningverkopers vorig jaar gemiddeld een winst van bijna 50.000 euro.
Hoeveel winst er wordt gemaakt, hangt sterk af van het moment waarop het huis door de verkoper is gekocht. Het slechtste aankoopjaar is 2008, toen de gemiddelde huizenprijs ook erg hoog was. Slechts de helft van de woningen die in 2008 zijn gekocht, is vorig jaar met winst verkocht.
Ook niet-verkopers zien de prijs van hun woning virtueel stijgen. Bijna alle woningen (96%) zijn op papier in prijs gestegen sinds hun aanschaf en staan daarmee op virtuele winst. In twintig Nederlandse gemeenten zijn de woningen op papier gemiddeld meer dan 100.000 euro in waarde zijn gestegen. Deze gemeenten liggen allemaal rond Amsterdam en Utrecht. De stad Utrecht zelf valt net buiten deze categorie met een gemiddelde virtuele winst van 85.000 euro.